Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.09.2020 19:06

Карантин та приватні медичні заклади

Юрист, адвокат, керуючий партнер Юридичної компанії "Grishakov Law Company"

На сьогодні існують нові правила щодо карантинних обмежень, та чи стосуються вони напряму закладів охорони здоров’я приватної форми власності?

В своїй діяльності, суб’єкти господарювання, які  надають медичні та стоматологічні послуги повинні дотримуватися встановлених правил прийому пацієнтів та надання їм медичних/стоматологічних послуг у період дії карантину.

Наказ Міністерства охорони здоров’я Постанова Головного санітарного лікаря від 09.05.2020 року № 19 є основоположним під час надання медичних послуг в період карантину.

Отже, умови яких потрібно притримуватися при наданні медичних послуг в карантинний період: 

1. Усі працівники закладу охорони здоров’я, що надає стоматологічну допомогу, повинні проходити температурний скринінг перед початком робочої зміни. Працівники, в яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2° з або ознаками респіраторних захворювань не допускаються до виконання обов'язків.
2. При проведенні вимірювань температури тіла контактним методом, необхідно забезпечити обов'язкову дезінфекцію виробу, яким здійснюється термометрія, після кожного його використання згідно з інструкцією виробника дезінфекційного засобу.
3. Прийом пацієнтів здійснюється виключно за попереднім записом з дотриманням часового інтервалу не менше 15 хвилин між відвідувачами для виключення контакту між ними та проведення необхідного прибирання/дезінфекції.
4. Перебування в приміщенні сторонніх осіб та очікування послуг у закладі забороняється, за винятком не більше одного з батьків, які супроводжують дітей до 14 років та/або осіб, що супроводжують осіб з інвалідністю.
5. Очікування послуги повинно відбуватися ззовні приміщення з дотриманням принципів соціального дистанціювання (1,5 м). Не пізніше ніж за день до прийому пацієнта, здійснюється його опитування стосовно стану здоров’я, зокрема щодо ознак респіраторних захворювань (температура, кашель, лихоманка) та контактів з іншими хворими на гострі респіраторні хвороби, визначається доцільність звернення за стоматологічною допомогою.
 При наданні стоматологічної допомоги слід застосовувати додаткові заходи безпеки, зокрема:
• забезпечити ізольоване розташування пацієнта в стоматологічному кабінеті; 
• використання засобів захисту органів дихання і зору (хірургічні маски, респіратори класу захисту ЕЕР2/ЕЕРЗ (без клапану), герметичні захисні окуляри, суцільні захисні щитки для обличчя);
• якщо хірургічна маска пошкоджена, волога або забруднена, або якщо дихання через маску стає утрудненим - необхідно негайно зняти щиток для обличчя, безпечно зняти маску та замінити її новою;
• у випадку відсутності в працівників засобів індивідуального захисту стоматологічний прийом не проводиться;
• після кожного прийому пацієнта забезпечується провітрювання приміщення не менше ніж 15 хвилин.

Вказаний перелік не вичерпний та має низку інших умов яких потрібно дотримуватися, тому ЗОЗ рекомендовано надавати послуги відповідно до вказаного наказу.

З приводу перевірок під час карантину, тут би хотілося наголосити, що під час провадження діяльності в період карантину не потрібно вважати, що ніхто не має права перевіряти, адже це не так. Національна поліція України має право проводити перевірки щодо дотримання умов карантинних обмежень та в подальшому у разі виявлення порушення може накласти штраф (від 17 000 гривень). 

Також не забувайте про комісію з ринкового нагляду, яка також може здійснювати перевірки суб’єктів господарювання, недопуск такої перевірки тягне за собою досить значний штраф, розмір такого штрафу становить 170 000 гривень. Не проводяться лише планові та позапланові перевірки адже процедура надання дозволу на таку перевірку не може бути дотримана в умовах карантину.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]