Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.12.2021 19:08

Погляд на Rose без рожевих окулярів

Засновниця сімейної винної компанії "46 Parallel Wine Group"

Напередодні Нового Року споживання ігристих вин збільшується в рази. А якщо бути точними, - в 4(!). І все частіше споживач обирає саме рожеві ігристі.

Любов споживача до Rose завжди була стабільно, але спокійною. Ця категорія вин не готувала нікому жодних сюрпризів і довго була категорією «нішевою». Тому, коли 2 роки тому ми тільки закладали своє рожеве ігристе на витримку за класикою, я щиро побоювалася, що рожеві вина так і залишаться особливою категорією для окремих поціновувачів. Але, схоже, зараз білим та червоним винам таки доведеться потіснитися, адже цього року експерти відзначають неабиякий сплеск популярності рожевих вин у всьому світі. Тож пропоную напередодні нового року подивитися на Rose без рожевих окулярів і зрозуміти, чим же зумовлений такий тренд.

Не біле, не червоне

Рожеві вина можуть бути виготовлені в різних стилях: від блідо рожевого в кольорі і делікатного у  смаку (стиль Провансу) до насиченого і потужного з високим рівнем алкоголю (вина апеласьону Тавель). Особливістю рожевих вин є незрівнянний фруктовий букет та насичений ніжний смак. Рожеві вина є своєрідним проміжним варіантом вин між білими та червоними: букетом та смаком вони більше нагадують білі вина, хоча природа їх задумала, як червоні. Методика виробництва складна і полягає у змішуванні червоних і білих сортів винограду (соку винограду), або за технологією, яку називають «червоне по білому». Зібраний виноград червоних сортів, ягоди якого всередені зовсім не червоні, а білі, чавлять делікатними пресами, і, практично не давши пофарбуватися соку, швидко відокремлюють мезгу від соку, який залишається злегка пофарбованим - тобто рожевим.

Хто віддає перевагу і чому Rose дуже instagramable?

Чому ж Rosé або рожеві вина – нині одна з найпопулярніших категорій вина у світі? Виробники надихнулися створення нових рожевих вин і активно просувають їх на головні світові ринки. Серед американців це вино вже стало фаворитом: у США за минулий рік імпортовано понад мільйон ящиків Rose. В основному вина цієї категорії, за даними Nielsen, обирають жінки віком від 21 до 34 років (40%), які дуже активні у соціальних мережах. Особливо в моді сухі та блідо рожеві вина, а все тому, що вони мають стійку асоціацію з легкістю та свіжістю, гламуром та веселощами, а ще – еногастрономічністю, адже рожеві вина, навідміну від білих та червоних, є чудовим аперитивом та підходять до різних страв. А ще вони дуже instagramable. Так, саме попитом на інстаграмну картинку, селфі та фото з рожевими винами, зокрема, пояснюють шалену популярність Rosé, особливо серед покоління Z і Міленіум.

Тренд на Rose зростає

Експерти кажуть, що перевага рожевого вина преміум-класу нарешті відкриває двері до відчутної фінансової віддачі для категорії, яка досі не мала особливого попиту. Рожеве вино виграє від асоціації з концепцією напою, який є "невеликим подарунком або нагородою", і тому може забезпечити додаткові обсяги продажів у середньостроковій або довгостроковій перспективі.

До слова, Франція є найпопулярнішою країною походження рожевих вин, за нею - Італія. А ось Великобританія - країна з найвищим відсотком споживання рожевих вин, потім йдуть Німеччина та Канада. У США, споживання рожевих серед преміальних вин вже зросло з 38% у 2009 році до понад 44% у 2019 році, тоді як у Сполученому Королівстві цей показник зріс з 37% у 2007 році до 52% у 2019 році.

Варто також сказати, що рожеві вина – це одна з небагатьох категорій вин, яка найменше постраждала від корона-кризи.  Щодо України, то у нас ця категорія вин також активно зростає, що ми відчуваємо за результатами власних продажів. Підтверджує це і аналіз продажів у ключових торгових мережах, який демонструє: якщо у 2019 році продажі Rose у категорії тихі та ігристі вина сягали позначки 3,4 млн пляшок на рік, то лише за 9 міс 2021 року цей показник склав 5 млн пляшок.

Загалом динаміка споживання, а відтак - і продажів  вин на свята суттєво збільшується. Продажі ігристих вин в ключових торгових мережах  у зимові свята злітають із позначки 2,6 млн пляшок на місяць до 10,5 млн. пляшок.  Якщо брати тихі та ігристі вина, то в середньому споживання вин становить 8 млн пляшок, у Новий Рік воно зростає до 19, 2 млн пляшок. Якщо ж розглядати алкоголь в цілому (без пива і слабоалкогольних напоїв), то його споживання  у середньому протягом року становить 19, 8 млн пляшок на місяць. У грудні воно зростає вдвічі - до 40, 4 млн пляшок. (Дані за 2020 рік - продаж алкоголю у ключових національніх торгових мережах).

Втім, навіть якщо ви ще не встигли запастися ігристим на свята, впевнена, воно точно знайде місце на вашому новорічному столі. І якщо ви хочете бути в тренді, то почніть новий рік з рожевих новинок!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]