Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.01.2024 11:41

Центри виробництва зеленої енергії в Північній Європі будуть об’єднані

Засновник, Старший партнер, Керівник судової практики АО "Овчаров та Партнери"

Розпочато підготовку техніко-економічного обґрунтування для Північно-Балтійського газопроводу

Шість газотранспортних операторів розпочали попередню підготовку ТЕО будівництва воднепроводу з Фінляндії через Естонію, Латвію, Литву та Польщу до Німеччини.

Північно-Балтійський водневий коридор був запланований як спосіб з’єднати центри виробництва зеленої енергії в Північній Європі з високо споживаючою Центральною Європою.

Німеччина прогнозує, що до 2030 року попит на водень досягне 95-130 ТВт-год, передбачаючи, що 50-70% покриватиметься шляхом імпорту.

З планами реалізувати проєкт до 2030 року Gasgrid Finland, естонська Elering, латвійська Conexus Baltic Gird, литовська Amber Grid, польська GAZ-SYSTEM і німецька ONTRAS у середу (3 січня) розпочали попереднє техніко-економічне обґрунтування цього підприємства.

Учасники уклали контракт на дослідження з компанією AFRY Management Consulting, яка проаналізує стан розвитку транскордонної інфраструктури, а також тенденції зеленого водню в регіоні.

Результати дослідження очікуються протягом шести місяців, щоб допомогти партнерам у прийнятті рішень щодо подальшого розвитку проєкту.

Сподіваючись на підтримку регіонів і ширших кліматичних цілей ЄС, інфраструктура також призначена для створення умов для заохочення інвестицій у промислові та технологічні інновації вздовж усього маршруту трубопроводу.

Крім того, партнери заявили, що трубопровід може запропонувати переваги для електричної системи, дозволяючи довгострокове зберігання в періоди надлишкової генерації – на додаток до іншого ринку для гравців, щоб продавати свою енергію.

У грудні 2023 року Європейська комісія надала коридору статус проєкту спільного інтересу (PCI), що дозволило йому отримати вигоду від спрощених дозвільних та регуляторних процесів, а також надати йому право на фінансову підтримку ЄС.

Крім того, Європейська рада та парламент у грудні попередньо погодили правила для майбутніх ринків водню, відновлюваних джерел енергії та природного газу.

Спрямований на інтеграцію газів з низьким вмістом вуглецю в енергетичну систему ЄС, пакет передбачає створення нової організації для водневого сектора – операторів водневих мереж (ENNOH), які працюватимуть окремо від існуючих операторів газу та електроенергії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]