Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.05.2024 13:14

STEAM HOUSE 2024 у пошуках фантазерів та винахідників

Голова правління Благодійної організації "Благодійний Фонд "Фонд освітніх ініціатив"

STEAM HOUSE – це щорічний конкурс для учнів, де вони можуть презентувати свої "розумні" винаходи, створені за допомогою STEM-підходу (наука, технології, інженерія, мистецтво та математика).

Уява та фантазія - це те що передує винаходам, які змінюють людство. В дитинстві людина постійно щось вигадує, винаходить якісь неймовірні речі, розповідає дивні історії. Дитина не обмежена досвідом невдач та “здорового глузду” і вірить у можливість того, чому дорослі не дають жодного шансу. Для тестування цього дитячого підходу у винахідництві і був задуманий конкурс “розумних” винаходів STEAM HOUSE.

Мовою “дорослих”: всеукраїнське змагання з розробки smart-рішень STEAM HOUSE проводиться з метою реалізації концептуальних засад STEM-освіти, виявлення творчого і винахідницького потенціалу здобувачів освіти, формування компетентностей, необхідних для подальшої проєктної, дослідно-експериментальної, конструкторської діяльності, а також надання молоді підтримки у виборі професій STEM-спрямування.

Назва змагань - STEAM HOUSE - відправляє нас до відомого науково-фантастичного  роману Жюля Верна про пригоди трьох англійських джентльменів і француза, які  вирушили у подорож Північною Індією у дивовижному витворі інженерної думки -  «Паровому будинку» (steam house - англ.).

Пригоди, які переживають діти, які беруть участь у конкурсі, чимось подібні до пригод героїв роману. Звичайно, діти не виїжджають до Індії, проте винаходи, які вони створюють, викликають посмішки, подив та захоплення і навіть мають практичне застосування. Так само як у романі будинок у вигляді гігантського слона на паровій тязі (стилізований механічний слон є впізнаваним логотипом конкурсу). 

Ідея цього конкурсу виникла у нас 2018 року і ми одразу ж втілили її в життя. Важливий момент: державні інституції одразу ж підтримали нашу ініціативу. Від самого початку цей конкурс проводиться під егідою Інституту модернізації змісту освіти (ІМЗО) для всіх навчальних закладів будь-якої форми власності України, як елемент державної програми. Того ж 2018 року на конкурс було подано близько 100 заявок з різних регіонів України (наступного їх було вже 150). У фіналі діти шукали відповіді на актуальні питання збереження довкілля.

З 21 по 23 роки конкурс не проводився. Спочатку ковід, потім повномасштабне вторгнення. Організатори чекали кращих часів. Але коли вони настануть? Порадившись, ми все-таки вирішили відновити проведення STEAM HOUSE, бо це одна з можливостей, де талановиті діти можуть заявити про себе світові й усвідомити свої таланти. За результатами попередніх змагань ми відслідковували що змінилось в житті у наших переможців. Всі вони стали студентами провідних закладів вищої освіти. І там вони дуже помітні студенти. Наприклад, фіналісти Steam House 2019 із села Царичанка Дніпропетровській області – студенти КПІ.

Розвиток STEM-освіти - запорука успішності

Вже довгі роки “Фонд освітніх ініціатив” підтримує та веде проєкти, пов'язані зі STEM. Ми знаємо всі “больові точки” нашої освіти, знаємо про значні освітні втрати, пов'язані з війною, про те що успішність випускників у математично-природничих дисциплінах падає. І вбачаємо у розповсюдженні STEM-освіти, STEM-підходів в освіті якщо не панацею, то напрочуд ефективний шлях до залучення дітей саме до математично-природничих дисциплін. Тим більше що STEM, завдяки проєктному підходу, охоплює широкий спектр предметів, сприяє розвитку просторового мислення, уяви, поєднує творчу складову та технічні знання для вирішення завдань.

Кому це потрібно під час війни

Дітям – бо їхнє дорослішання не поставити на паузу. Бо дитині треба бачити перспективу, особливо зараз, проявляти себе у світі, а не замикатись в собі.

Вчителям – Steam House як вікно в альтернативну реальність, де ми бачимо залучення дітей до проєктної діяльності. Як вони включаються в навчання через гру, розкриваються, ставлять питання і в командній грі знаходять відповіді. Це певний злам шаблонів, відхід від усталених форм навчання, але саме він працює в сучасному світі, як ми бачимо на прикладі навчальних закладів, які послідовно розвивають STEM-навчання.

Бізнесу – виявляти таланти ще за шкільною партою і вести, підтримуючи далі, щоб залучати їх з часом до своїх лав. А також підтримати свій імідж соціально-відповідальної компанії, якій не байдуже в якій країні вона опиниться завтра.

Участь у змаганнях безкоштовна для всіх учасників на всіх етапах завдяки допомозі соціально-відповідального бізнесу. І це не може не тішити, адже в цьому є обопільна вигода: діти отримують підтримку та ресурси на реалізацію своїх проєктів, компанії ж придивляються до талановитих учнів, які завтра будуть студентами, а потім з великою вірогідністю прийдуть до них в якості співробітників. І це будуть вмотивовані, розумні молоді люди, відкриті для нових знань та досвіду.

Після трирічної перерви сподіваємось на велику кількість заявок та неймовірно цікавих конкурсантів. Докладніше про умови участі на сторінці проєкту на сайті ІМЗО. Ми оголошували про початок конкурсу з особливим трепетом. З одного боку - загрози війни, яка обмежує горизонт планування до місяців та тижнів. З іншого – діти, які зростають сьогодні і зараз. Їм потрібно не лише знання, але й упевненість в тому, що в житті завжди є місце великій мрії, неймовірній фантазії, необмеженій уяві. Адже як сказав Ейнштейн, - «Уява важливіша, ніж знання. Знання обмежені, тоді як уява охоплює цілий світ, стимулюючи прогрес, породжуючи еволюцію».

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи