Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.06.2021 14:27

Нотаріуси отримають право на реєстрацію та розірвання шлюбів

Адвокат

11.02.2019 року Міністерством юстиції України затверджено Стратегічний план діяльності Міністерства юстиції на 2019-2023 роки та анонсовано проведення масштабної реформи нотаріату.

На початку червня у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення регулювання нотаріальної діяльності (реєстр. №5644 від 10.06.2021 р.). Серед значного переліку завдань законопроекту є також спрощення процедури реєстрації шлюбів та їх розірвання, шляхом надання відповідних повноважень нотаріусам.

Державна реєстрація шлюбу

Наразі монопольним правом на реєстрацію шлюбу володіє держава.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 27 Сімейного кодексу України державна реєстрація шлюбу встановлена для забезпечення стабільності відносин між жінкою та чоловіком, охорони прав та інтересів подружжя, їхніх дітей, а також в інтересах держави та суспільства.

Ч.1 ст. 28 СК України передбачається, що заява про реєстрацію шлюбу подається жінкою та чоловіком до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану за їхнім вибором.

У разі прийняття Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення регулювання нотаріальної діяльності (реєстр. №5644 від 10.06.2021 р.) у запропонованому вигляді, заяву про реєстрацію шлюбу можна буде подати до нотаріуса.

Зокрема, передбачено внесення змін до:

- ст. 21 Сімейного кодексу України, якою визначено поняття шлюбу: шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований відповідно до закону;

- ч. 1 ст. 28 СК України, відповідно до якої тепер заява про реєстрацію шлюбу подається жінкою та чоловіком до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану, нотаріуса за їхнім вибором.

-  ч.1. ст. 29 СК України, згідно з вимогами якої тепер, крім органу державної реєстрації актів цивільного стану, нотаріус буде зобов'язаний ознайомити наречених з їхніми правами та обов'язками як майбутніх подружжя і батьків та попередити про відповідальність за приховання перешкод до реєстрації шлюбу;

Розірвання шлюбу

Згідно ч. 2 ст. 104 СК України, шлюб припиняється внаслідок його розірвання.

Подружжя, яке не має дітей, має право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану заяву про розірвання шлюбу (ч.1 ст.106 СК України).

Шлюб припиняється внаслідок його розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду (ч.3 ст.105 СК України) або ж за спільною заявою подружжя на підставі рішення суду (ч.2 ст. 105 СК України).

У разі прийняття змін до СК України нотаріусів наділять новими функціями. Так, у новій редакції ст. 106 СК України дасть право на розірвання шлюбу, крім органу державної реєстрації актів цивільного стану, нотаріусу за заявою подружжя. Нотаріус, як і орган державної реєстрації актів цивільного стану, складатиме актовий запис про розірвання шлюбу після спливу тридцяти календарних днів з дня подання такої заяви, якщо вона не була відкликана.

Шлюб між подружжям, яке має дітей, розриватиметься органом державної реєстрації актів цивільного стану, нотаріусом виключно за наявності нотаріально посвідченого договору про визначення місця проживання дітей, участі у забезпеченні створення умов для їх життя, яку братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, умов здійснення ним права на особисте виховання, утримання дітей, розмір аліментів та додаткових витрат на дитину.

На думку авторів законопроекту, наслідком його прийняття стане впровадження ефективних механізмів, спрямованих на забезпечення дотримання прав та  законних  інтересів  фізичних та юридичних осіб, а також інтересів держави, в тому числі доступність базових нотаріальних дій для соціально незахищених верств населення, розвантаження судової гілки влади, скорочення  кількості державних службовців та витрат державного бюджету,  додаткове спрямування коштів до місцевих бюджетів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]