Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.05.2023 14:28

За працевлаштування переселенців аграрії отримають компенсацію

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Умовою для отримання компенсації є гарантія зайнятості для переселенця протягом вдвічі більшого періоду, аніж строк виплати відповідної допомоги від Держави.

Роботодавці-аграрії мають можливість отримати від держави компенсації за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Компенсація здійснюється у розмірі фактичних витрат на оплату праці такої особи, але не більше двох мінімальних заробітних плат – 13 400 грн. Програма орієнтована на роботодавців, які в період воєнного стану працевлаштовують внутрішньо переміщених осіб на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом.

Для отримання компенсації витрат роботодавець не раніше, ніж через п’ять календарних днів після працевлаштування особи подає до міського, районного, міськрайонного центру зайнятості або філії регіонального центру зайнятості (далі - центри зайнятості) заяву про компенсацію витрат (далі - заява):

- в електронній формі - через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (далі - Портал Дія);

- в паперовій формі - особисто під час відвідування центру зайнятості або на адресу електронної пошти відповідного центру зайнятості.

Заява подається роботодавцем до центру зайнятості, розташованого за місцезнаходженням роботодавця.

Компенсація витрат надається роботодавцю за кожну працевлаштовану особу на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом, за таких умов:

- роботодавець перебуває на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

- розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством;

- подання в установленому законодавством порядку податкової звітності за IV квартал 2021 р. або річної звітності за 2021 рік.

Особа з числа внутрішньо переміщених осіб може бути працевлаштована на таких умовах лише  один раз.

До заяви, поданої до центру зайнятості в паперовій формі (зокрема на адресу електронної пошти), додаються:

- копія наказу про працевлаштування особи або документ, що підтверджує працевлаштування;

- відомості про працівників, які є застрахованими особами (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

- копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Для подання заяви в електронній формі через Портал Дія роботодавець повинен:

1) створити особистий електронний кабінет користувача на Порталі Дія та пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію;

2) заповнити, підписати та подати заяву, яка формується засобами Порталу Дія. 

Компенсація виплачується протягом двох місяців по 6700 грн за кожного працевлаштованого співробітника. Умовою для отримання компенсації є гарантія зайнятості для переселенця протягом вдвічі більшого періоду, аніж строк виплати відповідної допомоги від Держави.

Слід зазначити, що під час посівної це особливо актуально, бо попит на працівників в агросекторі зростає.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]