Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.03.2023 11:51

Як органи місцевого самоврядування забезпечуватимуть використання та охорону земель

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Про запровадження та здійснення державного контролю за використанням та охороною земель органами місцевого самоврядування

Відповідно до ст. 14 Конституції України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Охорона земель – одне з найважливіших природоохоронних завдань нашої держави, що полягає у здійсненні системи правових, організаційних, економічних та інших заходів, спрямованих на раціональне використання земель, запобігання необґрунтованому вилученню земель сільськогосподарського призначення для несільськогосподарських потреб, захисті від шкідливого антропогенного впливу, відтворенні та підвищенні родючості ґрунтів. Ефективне та раціональне використання землі є складовою екологічної безпеки держави. Досягнення основних завдань управління земельним фондом, з метою його збереження і раціонального використання, можливе через реалізацію його визначальної функції – контролю за використанням та охороною земель. Земельний контроль є одним із важливих засобів реалізації конституційного положення про визнання земель «основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави». Об'єктом державного контролю за використанням та охороною земель є всі землі в межах території України.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» від 28.04.2021 року № 1423-IX (дата набрання чинності 27.05.2021) були визначені повноваження із здійснення державного контролю за використанням та охороною земель виконавчим органам сільських, селищних та міських рад внесені зміни до Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель».

Зокрема статтею 6-1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» безпосередньо передбачені повноваження виконавчих органів сільських, селищних та міських рад зі здійснення державного контролю за використанням та охороною земель та порядок набуття таких повноважень.

Державний контроль за використанням та охороною земель, дотриманням вимог законодавства України про охорону земель і моніторинг ґрунтів здійснюються шляхом:

  • проведення перевірок;

  • розгляду звернень юридичних і фізичних осіб;

  • участі у прийнятті в експлуатацію меліоративних систем і рекультивованих земель, захисних лісонасаджень, протиерозійних гідротехнічних споруд та інших об'єктів, які споруджуються з метою підвищення родючості ґрунтів та забезпечення охорони земель;

  • розгляду документації із землеустрою, пов'язаної з використанням та охороною земель;

  • проведення моніторингу ґрунтів та агрохімічної паспортизації земель сільськогосподарського призначення.

Статтею 6-1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» встановлено що в загальному вигляді органи місцевого самоврядування для запровадження та здійснення державного контролю за використанням та охороною земель повинні здійснити наступні дії:

  • - Прийняти рішення відповідною радою про здійснення державного контролю;

  • - Протягом місяця після прийняття рішення призначити державного інспектора (інспекторів) з контролю за використанням та охороною земель відповідних рад;

  • - Протягом 10 календарних днів після призначення державних інспекторів письмово проінформувати про прийняття відповідного рішення та призначення державного інспектора (інспекторів) центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин (Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру);

  • - Через 30 календарних днів після інформування центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин (Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру) розпочати виконання повноважень із здійснення державного контролю за використанням та охороною земель відповідним виконавчим органом сільської, селищної, міської ради.

Слід звернути увагу на те що повноваження зі здійснення державного контролю за використанням та охороною земель виконавчим органом сільської, селищної, міської ради «автоматично» не набуваються!

Державним інспектором з контролю за використанням та охороною земель може бути громадянин України, який має вищу освіту, стаж професійної діяльності у сфері землеустрою та/або у сфері права або стаж роботи в органах, що здійснюють державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності не менше одного року.

Повноваження зі здійснення державного контролю за використанням та охороною земель можуть бути покладені на:

- новостворений виконавчий орган сільської/селищної/міської ради;

- виконавчий орган, що вже створений, шляхом розширення його повноважень (наприклад, земельний відділ);

- окрему особу, уповноваживши її.

За порушення земельного законодавства в Україні передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Крім штрафних та інших санкцій щодо порушників органам місцевого самоврядування (ОМС) окремої уваги слід приділити комплексу заходів щодо відновлення порушеного права.

Крім міри відповідальності за порушення земельного законодавства, окремої уваги заслуговують дії, які необхідно вчинити для відновлення порушеного права (наприклад, витрати на відновлення земель, витрати на відновлення протиерозійних споруд, неотримані  грошові кошти і т.д.). 

Таким чином запровадження державного контролю за використанням та охороною земель виконавчим органам сільських, селищних та міських рад позитивно впливає на якість, оперативність здійснення такого контролю саме органами місцевого самоврядування, оскільки вони більше поінформовані про стан земельних ресурсів, що знаходиться у їх розпорядженні та мають можливість за рахунок сприяння в усунені порушень земельного законодавства підвищувати рівень достатку своїх територій.

Закликаю відповідні органи місцевих рад розпочинати здійснення державного контролю за використанням та охороною земель на підпорядкованих територіях громад. 

Детальний опис рекомендацій з додатками для органів місцевого самоврядування описано на офіційному сайті Мінрегіонбуду Децентралізація

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]