Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.02.2023 10:30

Про нову форму звітності для аграріїв на 4 групі

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Аграрії, які перебувають на 4 групі єдиного податку подають звітність за новою формою

Аграрії, які перебувають на 4 групі єдиного податку подають звітність за новою формою разом з додатком «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік»

З початком нового року настає і термін підтвердження статусу платника єдиного податку 4 групи для юридичних осіб, а це - сільськогосподарські товаровиробники, які незалежно від організаційно-правової форми займаються виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власно виробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснюють операції з її постачання.

Податковим кодексом України визначено, що для щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку сільськогосподарські товаровиробники мають подати до 20 лютого загальну податкову декларацію щодо всієї площі земельних ділянок – контролюючому органу за своїм місцеперебуванням, звітну податкову декларацію окремо щодо кожної земельної ділянки – контролюючому органу за місцем розташування такої земельної ділянки, розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва та  відомості про наявність земельних ділянок – контролюючим органам за своїм місцеперебуванням та/або за місцем розташування земельних ділянок. Цього  року платники єдиного податку четвертої групи вперше подають податкову звітність за новою формою разом з додатком «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік».

Внесення змін до форми «Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва» введено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 29.11.2022 р. №955 «Про внесення змін до Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва».

Наказами Мінфіну від 24.11.2022 р. №394 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року №578», від 15.12.2022 р. №438 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 24 листопада 2022 року №394» внесено зміни до форм податкових декларацій платників єдиного податку третьої та четвертої груп, зокрема, доповнено додатком, який дозволяє відобразити розрахунок мінімального зобов’язання за податковий (звітний) рік.

Нагадаю, що згідно з п. 64 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов'язання, є 2022 рік, про що я писав раніше.

Прошу бути уважними при заповненні додатків до декларації, дані щодо земельних ділянок та прав на них можна отримати в ДІЇ замовивши довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (послуга платна, коштує 33 грн). А саму декларацію зручно подавати з Кабінету платника податків зареєструвавшись за допомогою електронного цифрового підпису

Звертаю увагу, що згідно з підпунктом 4 пункту 299.10 статті 299 Кодексу реєстрація платником єдиного податку може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу, зокрема, якщо платником єдиного податку четвертої групи не подано податкову звітність, передбачену пп. 295.9.1 та пп. 298.8.1 ПКУ або ж якщо у податковому (звітному) році частка сільськогосподарського товаровиробництва юридичної особи платника єдиного податку четвертої групи становить менш як 75 відсотків.

Поряд з цим, відповідно до абзацу другого підпункту 298.8.4 пункту 298.8 статті 298 Кодексу якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва не перевищує 75 відсотків у зв'язку із виникненням обставин непереборної сили у попередньому податковому (звітному) році, до платника податку не застосовується вимога щодо сплати податків у наступному податковому (звітному) році на загальних підставах. Такі суб’єкти господарювання для підтвердження статусу платника єдиного податку подають податкову декларацію разом із рішенням обласних рад про наявність обставин непереборної сили та перелік суб'єктів господарювання, що постраждали внаслідок таких обставин.

Враховуючи зазначене, сільськогосподарському товаровиробнику, який має на меті підтвердити статус платника єдиного податку четвертої групи у 2023 році та в якого частка власного сільськогосподарського товаровиробництва за 2022 рік є меншою ніж 75 відсотків, необхідно разом з податковою звітністю платника єдиного податку четвертої групи подати копію рішення обласної ради про наявність обставин непереборної сили в регіоні, в якому такий платник здійснює свою діяльність та значиться постраждалим внаслідок проведення на його земельних ділянках бойових дій або їх тимчасової окупації збройними формуваннями російської федерації (маю надію аграрії Миколаївщини вже отримали відповідні рішення).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]