Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.02.2023 09:33

Про порядок бронювання військовозобов'язаних

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Мав можливість переглянути робочу нараду за участі представників Мінагрополітики та Мінекономіки на якій детально обговорили новий порядок бронювання військовозобов'язаних та його напрями

Хочу звернути увагу на наступних важливих моментах:
1. Сам порядок буде доопрацьовуватися і частково зміниться вже за декілька днів.
2. Бронювання, які були надані військовозобов'язаним до набрання чинності ухваленою постановою, є чинними протягом строку, на який вони надані.
3. У разі наявності у підприємства мобілізаційного завдання (замовлення), воно має звернутися до органу, що його встановив (до районної чи обласної (військової) адміністрації).
4. Бронюванню підлягають керівники та заступники, а також 50 % від кількості (на дату подання списку) військовозобов'язаних працівників, що працюють:
✔️ на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі коли це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);
✔️ на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань;
✔️ на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.
5. У разі наявності обґрунтованої потреби кількість військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню, може перевищувати 50 % кількості військовозобов'язаних підприємства, установи та організації на дату подання списку, але це радше виключення і надіятися не варто.
6. Військовозобов'язані керівники підприємств, установ і організацій та їх заступники, а також працівники підприємств, установ і організацій паливно-енергетичного комплексу, перелік яких затверджує Міненерго, підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності. У випадку відновлення бронювання військовозобов'язаних через кабінет Мінагрополітики пообіцяли додати всі військово-облікові спеціальності.
7. В розрахунок 50% кількості військовозобов'язаних буде включатися керівник та його заступники, а також військовозобов'язані що вже перебувають на службі в ЗСУ.
8. До підприємств, установ і організацій паливно-енергетичного комплексу, перелік яких затверджує Міненерго, не застосовуються обмеження щодо кількості військовозобов'язаних, працівники Південноукраїнського енергокомплексу також включені в цей перелік.
9. Рекомендується перед поданням списку працівників на бронювання звірити їх дані в територіальному центрі комплектації та соціальної підтримки (колишні військкомати).
10. Якщо в підприємства є відокремлені підрозділи, бронювання потрібно подавати за місцем реєстрації головного підприємства (місцем сплати податків).
11. Визначення підприємства критично важливим здійснюється центральними органами виконавчої влади, іншими органами держуправління у відповідних сферах національної економіки, обласними адміністраціями та міськими адміністраціями Києва і Севастополя, при чому цей процес не пов'язаний з бронюванням. Тому спочатку потрібно дочекатися внесення підприємства до переліку критичних і тільки після цього можна подавати працівників на бронювання. Втрати часу колосальні.
12. Підтвердження статусу критично важливого здійснюється підприємством один раз на рік.
13. Для того, щоб підприємство було визнано критично важливим, воно має відповідати принаймні трьом з семи критеріїв:
1) загальна сума податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів (крім митних) перевищує еквівалент 1,5 млн євро;
2) сума надходжень в іноземній валюті (крім кредитів і позик) перевищує 32 млн євро;
3) стратегічне значення для економіки та безпеки держави, відповідно до постанови Уряду № 83  від 4.03 2015 р. № 83;
4) важливе значення підприємства для галузі національної економіки чи забезпечення потреб територіальної громади (критерії визначаються центральними органами влади чи ОВА);
5) відсутність заборгованості по сплаті ЄСВ (періодом визначається попередній календарний рік);
6) розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб-працівників по підприємству за останній календарний квартал - не менше середньої заробітної плати по регіону за звітний період (поняття “середньої заробітної плати по регіону” буде уточнено);
7) підприємство є резидентом Дія Сіті.

Детальне роз’яснення буде опубліковано на офіційному вебсайті Мінагрополітики, а також на моєму каналі.

Текст постанови КМУ від 27 січня 2023 р. № 76 "Деякі питання реалізації положень Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час" тут.

Як передбачається запровадження нового Порядку дозволить виконати ключові для країни завдання. По-перше, забезпечити обороноздатність країни, зберегти та посилити потенціал ЗСУ, тому Порядком введено обмеження щодо бронювання на рівні 50 % від кількості військовозобов'язаних в тому чи іншому органі влади, установі, підприємстві. По-друге, гарантувати стабільну роботу економіки. Тому відтепер можливість бронювання працівників недефіцитних військових спеціальностей отримали критично важливі підприємства для економіки та забезпечення життєдіяльності населення. Розроблено та затверджено чіткі критерії визначення критично важливих підприємств. Це має забезпечити ефективність та прозорість роботи запропонованої системи бронювання.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]