Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.01.2023 09:56

Земельні аукціони принесли організаторам 843 млн гривень

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Земельні аукціони в системі "Прозорро.Продажі" вже принесли організаторам 843 млн грн.

Усього за час роботи ринку землі у системі повністю завершилися 2 570 аукціонів. Площа земельних ділянок на оголошених торгах становить 53 811 га, а дохід від укладених угод сягає 843 млн грн. Зокрема, дохід від оренди земель приніс організаторам понад 200 млн грн на рік.

З липня 2021 року земельні торги ділянками всіх форм власності відбуваються у формі електронних аукціонів. Це означає, що кожен українець - приватний власник землі сільгосппризначення може продати чи здати в оренду свій пай через аукціон за власним бажанням.

А землю комунальної чи державної власності можна отримати в оренду чи купити (земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності не продаються) тільки через електронні земельні торги.

Продати чи передати в оренду земельну ділянку може приватний власник  сільськогосподарської землі - через електронний аукціон за власним бажанням.

Орган виконавчої влади, орган місцевого  самоврядування щодо державної і комунальної землі - тільки через електронний аукціон

Аукціон для продажу чи оренди землі обирають з ряду причин: 

✔️ Вища ціна

На земельних торгах можна отримати вищу ціну

✔️ Підтримка і сервіс

Акредитовані майданчики консультують і супроводжують продавця.

Навіть якщо ви вперше продаєте на земельних торгах, у вас буде кваліфікована підтримка

✔️ Без додаткових витрат

Додаткові витрати на землевпорядкування і внесення в кадастр можуть бути враховані в комісії угоди

✔️ Досвід

Вже 5 років здійснюється продаж на аукціонах різних активів, власники яких отримують в середньому на 35% більше від стартової ціни

✔️ Широка мережа

Більше 40 майданчиків Прозорро.Продажі будуть представляти ваші інтереси і продавати вашу ділянку

✔️ Гарантії держави

Аукціони Прозоро.Продажі — це державні аукціони, які гарантують прозорість і регулюються законодавством для здійснення чесних торгів.

Нагадаю основні тези земельної реформи:

- до 2024 року загальна площа земельних ділянок сільгосппризначення призначення у власності громадянина України не може перевищувати 100 гектарів. Зазначене обмеження не поширюється на земельні ділянки, набуті у власність громадянином до набрання чинності цим підпунктом;

- юридичні особи не можуть купувати приватні с/г земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та паї до 2024 року;

- до 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку;

- продаж земель сільгосппризначення державної та комунальної власності забороняється;

- орендар земельної ділянки має переважне право на придбання її у власність у разі продажу цієї земельної ділянки, за умови що він сплачує ціну, за якою вона продається на умовах та в порядку, визначеному Земельним кодексом.

- площа земельної ділянки сільськогосподарського призначення яка виставляється на земельні торги не може перевищувати 20 гектарів.

Загалом за увесь період роботи аукціонів у них взяли участь майже 4,6 тисячі учасників. Середня кількість учасників, які приходять змагатися за земельну ділянку на аукціон, — 3,15.

За час війни в системі «Прозорро.Продажі» оголосили 4 414 земельних аукціонів зі стартовою вартістю в 2,5 млрд грн. З них повністю завершено 779 аукціонів, які принесли в бюджет громад 461 млн грн, ще 251 — на етапі укладання угод.

Після відновлення аукціонів із оренди сільгоспземель державної та комунальної власності на Прозорро.Продажі (з 19.11.2022) вже відбулося 49 таких аукціонів на 5,3 млн грн. Наразі в системі оголошено 856 земельних аукціонів на суму майже 365 млн грн, у яких кожен охочий може взяти. З них 185 торгів — з оренди державних та комунальних сільгоспземель. Загальна площа усіх виставлених на торгах ділянок сягає понад 14 тис. га. На всю Миколаївську область наразі активні лише 2 аукціони, один з продажу земельної ділянки комерційного призначення площею 0,4га і один з оренди землі сільськогосподарського призначення в Нечаянській сільській раді площею 9,8482га.

У середньому ціна на земельних торгах зростає у понад два рази.

Найактивніше організатори оголошують аукціони з продажу та оренди землі у Київській, Львівській, Одеській, Черкаській, Кіровоградській та Полтавській областях а Миколаївська область значно відстає.

Земельні аукціони в державній електронній торговій системі «Прозорро.Продажі» проходять у звичному режимі. Ознайомитися з переліком оголошених торгів та авторизованих електронних майданчиків можна ознайомитися за посиланням: https://prozorro.sale/. Про те, як стати продавцем на «Прозорро.Продажі», дізнайтеся тут, покупцем — тут.

На платформі Дія.Цифрова освіта доступний окремий модуль освітнього серіалу про онлайн-аукціони, який повністю присвячений земельним електронним аукціонам.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]