Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.11.2022 18:05

"Евакуація" по-російськи: навіть колаборанти невдоволені й голодні

Аналітик Громадянської мережі ОПОРА

Що наспавді відбувається на Херсонщині

Наприкінці жовтня представники окупаційної адміністрації Херсонщини заявили, що планують вивезти приблизно 50–60 тисяч жителів із 4 правобережних районів області на лівий берег Дніпра і в росію у зв'язку з підготовкою контрнаступу ЗСУ. росіяни залякують місцевих мешканців, які й так живуть в інформаційному вакуумі, складних соціально-економічних умовах та під постійним психологічним тиском окупантів. Останні кажуть: українські військові бомбитимуть міста, в будинках не буде води й світла, а тому потрібно якнайшвидше “евакуюватися”. Так російська пропаганда дискредитує українську армію, яка, на відміну від збройних сил рф, не штурмує міста “в лоб” та не обстрілює цивільну інфраструктуру. 

9 листопада міністр оборони росії сергій шойгу оголосив, що російські війська йдуть з правобережжя Херсонщини та займуть оборону на лівому березі Дніпра. Втім, цю подію варто сприймати стримано, оскільки плани росіян можуть бути підступними.щоб змусити українські війська поспіхом наступати на Херсон.

ОПОРА напередодні поспілкувалася на правах анонімності з людьми, які нещодавно виїхали з окупованої Херсонщини і знають, як відбувається анонсована там депортація населення, погано замаскована під “евакуацію”.

Масштаби “евакуації” 

Те, що “евакуація” справді відбувається, підтвердив ОПОРІ Павло (ім'я змінене з міркувань безпеки), який нещодавно покинув окуповані території, але продовжує підтримувати зв'язок зі своїми рідними та друзями, які досі проживають у регіоні. Втім, за його словами, люди їдуть неохоче, а більшість, що залишилася, негативно ставиться до “евакуації” та чекає на ЗСУ. 

“Я б її (евакуацію — ред.) масовою не назвав, оскільки багато людей відмовляється їхати. Більше того, відмовляються їхати навіть численні колаборанти. Є категорії людей, яких окупанти примушують евакуюватися. У першу чергу, це керівництво та представники окупаційної адміністрації. Також евакуювали підконтрольний 'владі' телеканал 'Таврія'. Були повідомлення, що окупанти евакуюють поліцію з Херсона та вихованців дитячих інтернатів”, — розповідає Павло. 

За словами нашого співрозмовника, окупанти заявили, що станом на кінець жовтня вони вивезли 20 тисяч осіб. Якщо й припустити, що ця цифра правдива, вона все одно становить менш ніж п'яту частину мешканців, які залишилися на правобережній Херсонщині.

Першу групу “евакуйованих” вивезли на територію російського Краснодарського краю та в окупований Крим. Зараз же людей переважно розселяють на території Генічеського району на лівому березі Дніпра. Втім, умови для проживання дуже погані. Про це ОПОРІ розповів Любомир (ім'я змінене з міркувань безпеки), який теж нещодавно покинув окуповані території, але має там родичів. 

“Першу групу вивезли в російське місто Анапа. Крім цього, людей з правого берега Дніпра розміщують в Генічеському районі Херсонської області. Нещодавно окупаційна адміністрація району збирала у себе підприємців, власників готелів. На порядку денному було питання розміщення жителів Херсону. Тобто їх в росію вже не завозять, а планують поселити у бази відпочинку на березі Азовського моря. Втім, ці санаторії абсолютно не пристосовані, щоб люди там жили взимку”, — розповідає Любомир. 

В Анапі ситуація не краща. Наш співрозмовник переповів слова своєї знайомої, яка виїхала в це місто: “Людям поки нічого не обіцяють, їх поселили в санаторій. Харчі поки завозять волонтери. Приміщення санаторію для зимування не пристосовані. Там немає опалення. Люди поїхали без теплих речей, бо їм говорили, що ця поїздка буде недовгою”.

Також, за словами Любомира, зараз людей поселяють у Скадовську, але цьому раді не всі. Тим, хто підтримує окупантів, обіцяли, що їх вивезуть у росію, але цього не зробили. Вони невдоволені, бо мали інші очікування. 

Інша проблема, на яку звертає увагу Любомир, — це продовольче забезпечення “евакуйованих”. З одного боку, в курортній зоні взимку не працюють ринки, а з іншого — більшість російських солдатів, яких зараз значно побільшало, перебувають на самозабезпеченні, тому вони змітають із полиць магазинів продукти харчування. Як наслідок, значно виросли ціни. Також Любомира сумнівається, що волонтери чи окупаційні адміністрації будуть займатися доставкою продовольства.  

Окрема проблема — “евакуація” дітей. Любомир розповідає, що в Генічеській та Новотроїцькій громадах батькам запропонували відправити малечу на кілька тижнів в окупований Крим та російський Краснодарський край для оздоровлення. Дехто погодився, але тепер не може повернути своїх дітей додому. Натомість батьків просять передати теплий одяг. Цю інформацію підтверджує й Павло. За його словами, самі колаборанти своїх дітей на таке “оздоровлення” не відправляли. 

Як окупаційні адміністрації комунікують про "евакуацію"

Наші співрозмовники зазначають, що основним аргументом окупантів, яким вони мотивують “евакуацію”, є потенційний контрнаступ ЗСУ. Мовляв, унаслідок бомбардувань пануватиме розруха, не буде ні води, ні електрики, ні тепла, ні зв'язку. При цьому окупанти залишили Херсон в повній інформаційній ізоляції, демонтувавши обладнання для мобільного зв'язку та інтернету. Втім, Павло переконаний, що “евакуацією” окупанти також прикривають ротацію своїх військ із лівого на правий берег і навпаки. 

Окупаційні адміністрації, розповідає Павло, закликають “евакуюватися” через підконтрольні ЗМІ й телеграм-канали, поширюють цю інформацію з гучномовців, телефонують місцевим на мобільні та розсилають SMS-повідомлення. 

Також Павло стверджує, що окупаційні адміністрації не можуть пояснити людям, куди їх відвезуть та коли вони хоча б орієнтовно зможуть повернутися додому, і це викликає недовіру. Наш співрозмовник припускає, що колаборанти з окупаційних адміністрацій можуть і самі не знати відповідей на ці питання. Їхні російські куратори дали завдання, але про деталі свого плану, якщо він є, не розповіли. 

Цю думку підтверджує і Любомир. За його словами, оскільки люди погоджуються неохоче, а окупанти не можуть навіть зняти нормального пропагандистського сюжету, де було б видно нібито масовий виїзд людей. На відео телевізійники показали катерну переправу, через яку дачники переправляються з правого на лівий берег, і видали цей процес за “евакуацію”.  

Любомир розповідає, що окупанти стимулюють людей переїхати сертифікатами на придбання житла та разовою матеріальною допомогою. Однак за ці кошти нерухомість можна купити лише в російській глибинці, тому такий варіант мало кого цікавить.   

Пам’ятники “пішли”, а військові — ?

На момент розмови Павло (кінець жовтня — ред.) стверджував, що ознак виходу російських військ із правобережжя він не бачить, хоча й констатував: в деяких місцях їх справді стало менше. Любомир також не зміг підтвердити, що російські військові йдуть із правого берега. За його словами, Херсон покинули російські установи, які відкрилися у місті після окупації — наприклад, банки й супермаркети — а з приміщення Херсонської ОДА зник російський триколор. Окупанти також вивозять культурні цінності. Зокрема, вони вкрали з Херсона пам'ятник Потьомкіну та його останки і демонтували памятник Суворову. Крім цього, окупанти планують вивезти з міста обласну бібліотеку, краєзнавчий музей і картинну галерею. 

У селищі Зеленівка, розташованому поряд із Херсоном, окупанти викрали весь громадський транспорт. Комунального транспорту не залишилося і в самому Херсоні, а громадські перевезення забезпечують винятково приватні маршрутки. Це підтверджують слова начальниці військової адміністрації Херсона Марини Лугової, яка зазначила, що окупанти розграбували комунальне майно міста, лишивши його без карет швидкої допомоги та спустошивши автопарки місцевих комунальних підприємств. 

Херсонщина відмовляється від рублів

Наприкінці жовтня в мережі з'явилася інформація, що херсонські підприємці, очікуючи приходу ЗСУ, відмовляються приймати російські рублі, а за свої товари тепер вимагають розраховуватися лише в гривнях. До цього підприємці були змушені разом із гривнею приймати також і російські рублі. Інформацію про відмову від російської валюти ОПОРІ підтвердили обидва співрозмовники. 

Павло розповів, що люди і на правому, і на лівому березі Херсонщини не сприйняли спроб запровадити розрахунки в рублях. Загалом готівкової маси цієї валюти в області небагато. У багатьох мешканців рублів зовсім немає. Винятком є ті, хто отримує російські пенсії чи благодійну допомогу, але й такі люди переважно намагаються відразу купити гривню. Крім того, за словами Павла, якщо раніше зняти з картки гривню було непросто — за цю послугу “міняли” брали 30% комісійних — із вересня ситуація змінилася, і зараз вони самі доплачують людям 10% додатково, щоб ті знімали в них гривню. 

Любомир розповідає, що заправки та магазини категорично відмовляються приймати рублі. Також підприємці пропонують опцію, коли розрахуватися за товар можна перерахувавши кошти з картки на картку. Зараз люди вже призвичаїлися користуватися інтернетом через VPN-сервіси. За словами Любомира, багато літніх людей, які мають рублі, намагаються швидко їх витратити, а гривні бережуть. Також, розповідає чоловік, російські купюри місцеві мешканці називають "фантиками". 

Мобілізації поки немає, але окупанти формують “тероборону”

19 жовтня владімір путін підписав указ про формування територіальної оборони на окупованих територіях України, зокрема й на Херсонщині. За кілька днів окупаційна адміністрація області оголосила про набір чоловіків до цих формувань. Як заявив на початку листопада гауляйтер Херсонської області Володимир Сальдо, окупанти планують залучити до територіальної оборони півтори тисячі людей

ОПОРА спілкувалася зі своїми співрозмовниками ще до заяв Сальдо про плани мобілізувати херсонців, і на момент розмови вони не спостерігали якихось рухів у цьому напрямку. Павло розповів, що в регіоні поширювалися чутки про те, що на Херсонщині за прикладом Донецька та Луганська “виловлюють” чоловіків, але підтвердження цієї інформації він не знайшов. Втім, через те, що окремі гауляйтери погрожували розпочати примусову мобілізацію до російської армії, багато чоловіків виїхали, щоб не воювати проти своїх співгромадян. Любомир додає, що приводом для виїзду для багатьох став також псевдореферендум. Як бачимо, колаборанти, самі того не плануючи, зробили все, щоб люди сприйняли ці погрози всерйоз та уникнули потенційної насильницької мобілізації. 

Водночас, оскільки представникам окупаційних адміністрацій потрібно продемонструвати результат, цілком можливо, вони вдадуться до примусової мобілізації. Щоб уникнути негативу, вони заховали її під вивіскою “тероборони”. В кремлівських кабінетах, де війну охрестили “спецоперацією”, мобілізацію — “частковою”, а свої невдачі — “актом доброї волі”, не люблять називати речі своїми іменами.

Підсумки

Окупантам навряд чи вдасться провести повноцінну мобілізацію чи успішну “евакуацію” на Херсонщині, і причин цьому декілька. По-перше, люди не підуть в окупаційну армію, а якщо під дулом автомата їх і змусять воювати за росіян, за першої ж нагоди вони здаватимуться в полон. По-друге, “евакуація” зараз дуже млява. Херсонці чекають на ЗСУ і яскраво демонструють це, наприклад, відмовляючись від російських рублів. По-третє, українська армія вже поряд, і хоча це не означає, що регіон звільнять із дня на день, його деокупація точно відбудеться. Українці, особливо, ті, які перебувають на захоплених росією територіях, своєю хоробрістю заслужили, щоб ця війна завершилася справедливо — перемогою України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]