Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.09.2020 10:04

Розум чи емоції – що насправді керує фінансистами?

Виконавчий директор Асоціації інвестиційних професіоналів CFA Society Ukraine

Фінанси – це про цифри, а цифри – це про логіку, чи не так? Тож чи не означає це, що фінансист – найраціональніша професія?

Саме так можуть думати люди поза фінансовою сферою. Однак фінансові рішення приймають такі ж самі люди, які можуть піддаватися емоціям або очікуванням попри раціональне підґрунтя. 

Яскравий приклад – це явище інсайдерської торгівлі на фондовому ринку. Це коли людина отримала поки конфіденційну інформацію про компанію. Спокуса потайки використати таку інформацію і заробити на цьому (навіть якщо цей заробіток не для себе, а для власних клієнтів) – є дуже великою. Зазвичай людина в такий момент думає про себе як про дуже розумну та раціональну людину. Такий вчинок є порушенням законодавства у більшості країн. Але чому ж люди вже зважуються на такі дії? Тому що вважають, що це буде складно довести, їх ніхто не спіймає. Чи це не приклад емоційності фінансистів? 

Стримувати нераціональні та руйнівні для довіри до фінансового ринку дії її учасників має не тільки законодавство, але й етичні норми професії.

Це власне серце професії, її принципи. Розум підказує як вчинити законно, а етика – як вчинити правильно. І хоча зараз вам може здатися, що «правильно» означає відмову від потенційної вигоди, насправді – ні! Це означає, що іноді треба відмовитись від тих способів заробітку, які призводять до втрати професійної репутації та довіри клієнтів або ж колег. 

Найцікавіше насправді в тому, що більшість, якщо не всі фахівці з фінансів чи інвестицій дізнаються про існування певних етичних норм під час свого навчання в університеті.  Однак чому ж все одно чи не кожного дня трапляються випадки неетичної поведінки з боку фінансистів? Річ в тому, що знання основних принципів кодексу етичних норм не гарантують успіху. Потрібно вчитися етичному мисленню, для того, щоб вміти визначати та аналізувати ті етичні дилеми з якими професіонали стикаються чи не кожен день.

Але ж як практикуватись? По-перше, це вивчати кейси неетичної поведінки: через статті, дослідження, книги та фільми про найбільші світові афери. І, звісно, постійне тренування. Зараз найдоступнішою можливістю є безкоштовний симулятор етичних дилем «Етика фахівця з фінансів та інвестицій», який Асоціація CFA Society Ukraine запустила на освітній платформі EdEra. Він створений у новому діалоговому форматі, який дозволяє слухачам курсу бути максимально залученими до процесу вирішення етичних дилем. 

А ще відтепер етика стала невід’ємною складової програми сертифікації фахівців фондового ринку України. Тобто, з вересня 2021 року стати сертифікованим фахівцем зможуть лише ті спеціалісти, які склали іспит з етики. Маю сподівання, що такі  ініціативи значно підвищать професійні стандарти фахівців з фінансів і довіру до них з боку споживачів фінансових послуг.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]