Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.08.2024 18:54

Зроби відразу після проведення електронних торгів з продажу майна боржника: арешт майна

Коли електронні торги з продажу майна боржника завершено

Коли електронні торги з продажу майна боржника завершено, важливо розуміти боржнику, що це не фінал, а лише один із етапів виконавчого провадження. При цьому торги можна скасувати у суді, тим самим повернувши (витребувати) майно боржнику (у т.ч. іпотечне майно) за статтею 388 цивільного кодексу. Якщо це тобі потрібно, тоді продовжуємо.

Сьогодні демонструю чергову позитивну судову практику щодо одного з моїх клієнтів, а саме ухвалу Рахівського районного суду Закарпатської області від 03.06.2024 по справі 305/1333/24.

Суть у наступному: щодо клієнта відкрито виконавче провадження зі стягнення кредитного боргу, в рамках якого приватний виконавець виставив майно клієнта (землю) на електронні торги, де надалі вона була продана. Мною було підготовлено позов до суду щодо визнання недійсними вищевказаних торгів (визнання недійсними протоколу торгів, акта про проведені торги, договору купівлі-продажу землі, витребування майна) і на сьогодні судова справа ще розглядається.

Крім позову, також подав заяву про забезпечення позову до закінчення розгляду судової справи, яка була задоволена частково і суд наклав арешт на землю, а саме: “До вирішення по суті справи за позовом ОСОБА_1 до приватного виконавця виконавчого округу Закарпатської області Романа Романа Михайловича, Товариства з обмеженою відповідальністю «НРЦ-ЮКРЕЙН», Товариства з обмеженою відповідальністю «Комбінат Будівельних Матеріалів», третя особа - Товариство з обмеженою відповідальністю «Кредитні ініціативи» про визнання недійсними електронних торгів та протоколу їх проведення, визнання недійсним акту про проведення електронних торгів, визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки, витребування майна та набуття рішенням суду законної сили забезпечити позов, шляхом накладення арешту на земельну ділянку площею 0,1200 га, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1, цільове призначення для обслуговування житлового будинку та господарських споруд.”

Цей арешт не дозволяє переможцю торгів вчиняти будь-які дії із землею (продати, здати в оренду, подарувати тощо). Інформація про арешт була внесена до Реєстру нерухомого майна та його бачать, у тому числі нотаріуси, державні реєстратори. 

Один з учасників судової справи подавав до суду заперечення на мою заяву, але суд став на захист клієнта та підтримав мою позицію. Перша "міні-перемога" для клієнта.

ВІДЕО БОНУС: ЛАЙФХАКИ ОТМЕНА ЭЛЕКТРОННЫХ ТОРГОВ / ВЕРХОВНЫЙ СУД

Як бачиш, забезпечення позову з накладанням арешту на продане майно - це база, яку потрібно робити по аналогічним правовідносинам. 

Також відповім на часті питання на цю тему.

Які першочергові дії необхідно виконати боржнику після завершення електронних торгів із продажу майна?

Звертатися до суду з заявою про забезпечення позову. Тому як бачиш, такий документ (його проєкт) повинен бути вже готовий до проведення торгів - це позитивно зіграє на оперативність звернення до суду. У тому числі відносно іпотечного майна. 

Скільки часу розглядається судом заява про забезпечення позову?

Протягом 2-7 робочих днів і як правило, без виклику сторін. Також особливістю забезпечення позову є те, що ухвала суду набирає законної сили негайно і діє до моменту поки не буде скасована судом.

Що саме вказати у заяві про забезпечення позову?

Щоб суд задовольнив заяву, необхідно якісно її підготувати, тобто фактично і нормативно обґрунтувати, у т.ч. що зазначене майно за час судового розгляду може змінити власника, може бути знищене тощо.

Також може бути таке, що суд відмовить у забезпеченні, тоді необхідно дивитися підстави для відмови. Формальні підстави для відмови - виправляй і повторно звертайся з заявою про забезпечення, так можна! 

ВІДЕО В ТЕМУ: Обеспечение иска: первый шаг для защиты имущества от коллекторов, МФО и банков

Які граничні строки подання заяви про забезпечення позову?

Можна подати як:

- до відкриття справи;

- разом з поданням позову;

- після подання позову і доки справа розглядається у суді.  

Можна забезпечити позов відносно спільного майна подружжя?

Так, це реально, тому якщо у тебе така ситуація звертайся до суду  для захисту. 

ВІДЕО БОНУС: Раздел имущества супругов в кредитном, ипотечном деле

За подання заяви потрібно сплачувати судовий збір?

Потрібно, судовий збір становить близько 600 грн. 

Чи потрібно брати участь у суді для розгляду заяви про забезпечення позову?

Заява може бути розглянута за участю заявника або без нього. Як правило, такі заяви розглядаються без виклику і без участі сторін. Тому знову наголошую, що заява має бути обґрунтованою, щоб у суду не було питань.

Якщо ухвала суду про забезпечення позову не буде виконуватись?

Це буде тлумачитись проти тієї особи, яка таку ухвалу не виконана. Більш того, це вже буде кримінальна відповідальність у людини, яка таку ухвалу не виконує (не виконала) відповідно до статті 382 кримінального кодексу. 

Як зняти забезпечення позову, якщо відпала необхідність?

Подати до суду заяву про скасування заходів забезпечення позову та розписати чому воно більше не потрібно, також суд самостійно може це зробити після закінчення розгляду судової справи по суті.

Як правильно вибрати адвоката для забезпечення позову та скасування електронних торгів?

Дізнайся, чи веде адвокат такі справи, чи має позитивні результати у таких справах. Бажано, щоб адвокат мав досвід у справах цієї категорії.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи