Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.08.2024 15:09

Новий дашборд ГПУ: Інструмент для прозорості та ефективності правової системи

Керуючий партнер Адвокатського об’єднання "NOVELS"

Новий дашборд Генеральної прокуратури пропонує широкий спектр функцій.

Генеральна прокуратура України запустила інноваційний дашборд, створений на виконання указу Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23 січня 2024 року "Про невідкладні заходи із забезпечення економічної безпеки на період дії правового режиму воєнного стану». Цей дашборд є важливим кроком до підвищення прозорості та ефективності роботи правової системи України, надаючи суспільству можливість відстежувати стан розслідувань у режимі реального часу.

Новий дашборд Генеральної прокуратури пропонує широкий спектр функцій, зокрема:

  1. Відображення загальної статистики кримінальних проваджень – користувачі можуть переглядати інформацію про кількість кримінальних справ, що перебувають на розгляді, та їхній стан в розрізі правоохоронних органів, інкримінованих статей Кримінального кодексу, а також в часовому проміжку.
  2. Інформація по кожному органу слідства – доступні дані про кількість проваджень, якими займаються різні органи слідства, такі як Державне бюро розслідувань (ДБР), Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), Служба безпеки України (СБУ), Бюро економічної безпеки України (БЕБ).
  3. Дані про завершені провадження – дашборд надає інформацію про кількість справ, що були завершені в поточному році.

Аналіз даних за 2024 рік свідчить про активну роботу з аудиту кримінальних проваджень, зокрема тих що стосуються бізнесу, а також яскраво ілюструє, що відсутня єдина підслідність такого виду кримінальних проваджень, адже кожен з правоохоронних органів здійснює розслідування економічних злочинів, хоча слід відмітити, що активно велася дискусія про те що це має бути дискреційним повноваженням одного максимум двох правоохоронних органів.

Спробуємо розібратися, що ж за категорія справ розслідується:

Державне бюро розслідувань (ДБР)

ДБР займається розслідуванням злочинів, скоєних високопосадовцями, правоохоронцями та військовими. У 2024 році було відкрито 2000 нових кримінальних проваджень та мало 6 тисяч триваючих проваджень, з яких 1811 вже завершено та що цікаво 1068 закрито і лише 749 передано до суду. Таким чином статистика ілюструє. Що понад 50% розслідувань були проведені за фактами, які не знайшли свого підтвердження в ході слідства.

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ)

НАБУ спеціалізується на розслідуванні корупційних злочинів серед високопосадовців. За 2024 рік бюро розглянуло 149 нових проваджень та з попереднього періоду перейшло 885 проваджень, з яких 96 було завершено: 49 – закрито і 47 передано до суду.

Новий дашборд ГПУ: Інструмент для прозорості та ефективності правової системи

Служба безпеки України (СБУ)

СБУ зосереджена на розслідуванні злочинів, пов’язаних з національною безпекою. У 2024 році служба зареєструвала 2633 нових кримінальних проваджень та мала понад 8 тисяч триваючих проваджень, з яких 1539 було завершено та 1331 передано до суду, асе слід не забувати що розслідування економічних злочинів, особливо під час війни не властива функція для СБУ.

Новий дашборд ГПУ: Інструмент для прозорості та ефективності правової системи

Бюро економічної безпеки України

Цікавим є дані щодо діяльності БЕБ, який зареєстрував 1550 нових кримінальних проваджень та 3198 перейшло з попереднього періоду, з яких 1256 було завершено, більшість з яких (833) закрито без передачі до суду, а 423 скеровано на розгляд до суду.

Новий дашборд ГПУ: Інструмент для прозорості та ефективності правової системи

Національна поліція України

Сумною виглядає статистика Національної поліції, з зареєстрованих 90 641 кримінального провадження, та вхідного залишку в понад 300 тисяч проваджень, завершено лише 61612 проваджень (майже 16%), а передано до суду лише 33111 проваджень що складає 8,5%. Решта ж проваджень лишається на розслідуванні роками і висить як «Дамоклів меч» над українським бізнесом.

Новий дашборд ГПУ: Інструмент для прозорості та ефективності правової системи

Отже, підсумовуючи, можемо сказати, що запуск нового дашборду Генеральної прокуратури України є важливим кроком до прозорості та ефективності правової системи країни. Цей інструмент дозволяє громадянам відстежувати стан розслідувань кримінальних проваджень, що покликане підвищити рівень довіри до правоохоронних органів та сприяти більш відкритій і підзвітній системі правосуддя.

Новий дашборд демонструє зусилля Генеральної прокуратури України у забезпеченні прозорості та підвищенні ефективності розслідування кримінальних проваджень, що є важливим кроком у боротьбі з тиском на бізнес з боку правоохоронної системи та зміцненні правопорядку в країні.

Але однозначним висновком з проаналізованої статистики є те, що варто звернути увагу на те що всі правоохоронні органи розслідують значну кількість економічних злочинів, статистика ефективності і успішності цих розслідувань дуже низька, що вказує на потребу перегляду обсягів фінансування між органами слідства та дослідження питання чому така значна кількість кримінальних проваджень відносно бізнесу відкривається, а потім просто роками розслідується або закривається як така що не віднайшла свого підтвердження…

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи