Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.08.2021 08:25

Формування бюджетів космічних інституцій (NASA, ESA)

Проджект координатор в група проектів Noosphere

Як формуються бюджети найбільших космічних агенцій світу?

Відповідно до звітів Euroconsult’s сукупні світові державні витрати на космічну сферу у 2020 році становлять 82 млрд дол. Найбільшими бюджетами оперує США, а саме NASA – 22.629 у 2020 - му та 23.2 млрд дол. у 2021 році (що становить менше ніж 0,5% від загального федерального бюджету), а також Європейське космічне агентство - 6.49 млрд євро. 

NASA (National Aeronautics and Space Administration) підпорядковується виконавчій владі США, а саме Президентові. Проект бюджету NASA на рік спочатку погоджується всередині космічної адміністрації, а далі надсилається на розгляд до відділу Виконавчого офісу Президента - Офісу менеджменту та бюджету США. Після узгодження всіх пропозицій щодо програм та бюджетів між NASA та офісом менеджменту та бюджету, Президент надсилає законопроект про фінансування космосу до Конгресу (законодавчий орган Сполучених Штатів Америки), де законопроект розглядається ключовими комітетами та здійснюється підготовка акту. Після узгодження законопроекту між усіма сторонами він приймається Конгресом та підписується Президентом.

У цьому році пропозиція Президента США до законодавчого органу щодо коштів на 2022 рік для NASA становила 24.8 млрд дол., що на 1.5 млрд дол., або на 6% більше ніж у 2021 році. 

jmbj

Credits: NASA

NASA підтримує понад 312 000 робочих місць та до її структури входить близько 20-ти дослідницьких та космічних інституцій. Сьогодні космічна адміністрація США одночасно працює над розвитком декількох програм і одним з основних пріоритетів є напрям “Moon to Mars” метою якого є відправити людей на Місяць для проведення на його поверхні більш глибоких досліджень, які використають для того, щоб в майбутньому доставити людей на Марс. Для досягнення задач проекту NASA об’єднує зусилля промисловості США, науковців та міжнародних партнерів. До прикладу, одними з найбільших партнерів NASA є приватні космічні компанії SpaceX, Blue Origin LLC і т.д., а також було обрано американську компанію Firefly Aerospace, що належить до Noosphere Venture Partners, виконати контракт, щоб забезпечити доставку вантажу на Місяць. Засновником Noosphere Venture Partners є Максим Поляков, який розвиває вертикально-інтегрований космічний бізнес та народився і виріс в Україні в місті Запоріжжя.

Варто зазначити, що Україна стала дев’ятою країною-підписантом домовленостей щодо участі в програмі НАSА «Артеміда».

Ще однією з інституцій, що має одні з найбільших бюджетів є Європейське космічне агентство (ЄКА). Річні бюджети формуються внаслідок внесків країн – учасниць, а також Європейського Союзу. І хоча ЄКА не є органом Європейського Союзу, однак вони все більше працюють разом для досягнення спільних цілей, зокрема, над реалізацією  флагманських програм ЄС Galileo та Copernicus, тому, до прикладу, 26% від бюджету на 2021 рік надходять саме з ЄС.  Програми даної космічної агенції діляться на обов’язкові та додаткові. Усі держави-члени роблять внесок в обов’язкові програми в розмірах, що вираховуються відповідно до валового національного продукту (ВНП) такої країни. Інші додаткові програми цікавлять лише деяких держав-членів, які можуть вільно вирішувати рівень свого залучення. Найбільші внески у 2021 році зробили Франція, Німеччина та Італія. Важливим є те, що ЄКА працює на основі географічної віддачі, тобто вона інвестує в кожну державу-член за допомогою промислових контрактів на космічні програми, на суму, що є більш-менш еквівалентна внеску кожної країни.

Щодо коштів в Україні, то згідно закону «Про космічну діяльність» виділення коштів з Державного бюджету України для фінансування космічної діяльності за державними замовленнями здійснюється на основі Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми, яка розробляється на п’ять років і затверджується Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів.

Згідно проекту даного документу на 2021-2025 роки, фінансування програми (на 5 років) з державного бюджету буде близько 15 млрд гривень, бюджети є відносно невеликими в порівняні з тими, що виділяються на космос в інших державах, тому, щоб вистояти на конкурентному світовому ринку та оптимально використовувати наш потенціал у цій сфері планується залучення й інших джерел фінансування: кошти інвестиційних та інноваційних фондів, власні кошти підприємств, забезпечення надходження у космічну індустрію з приватного сектору та в результаті міжнародного партнерства.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]