Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.04.2021 16:55

ДАБІ під маскою ДІАМ. Співбесіди

Голова Державної інспекції містобудування України (2020-2021)

Нещодавно відбулися співбесіди Міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова з кандидатами на посаду Голови Державної інспекції архітектури та містобудування України (ДІАМ)

На мою думку, нічого нового жоден з кандидатів не запропонував. Абсолютно ніяких нових ідей щодо змін підходів до держархбудконтролю або до норм чинного законодавства! Радує хоча б те, що дехто не почав винаходити велосипед та запозичив вже напрацьований матеріал по Державній інспекції містобудування України (ДІМ): уповноважені особи з питань запобігання корупції у кожному тероргані, міжрегіональні тероргани, діджиталізація тощо.

Далі склалося таке враження, що «велосипед» описали, видали за власне ноу-хау, але ж потім виникли питання щодо його функціонування - як на ньому їздити вони не бачили, тому й не знають як.

Дехто з кандидатів розгубився і не зрозумів простих питань, а дехто у відповідях навіть суттєво перебільшив свої здобутки.

Водночас виникає відчуття дежавю. Це що - співбесіда в ДАБІ №2 ?

ДАБІ начебто ліквідовують. Але в результаті широкомасштабного, помпезного, тривалого обговорення, з залученням зацікавлених «експертів», створили державний орган з такими ж самими повноваженнями, як ДАБІ. 

Вітаю вас, панове, з ребрендінгом! Але, якщо подумати, насправді це банальне окозамилювання.

Відсутні відповіді на банальні питання - де новизна? В чому позитив? У чому полягають відмінності ДІАМ від ДАБІ?

Повернемося до історії: свого часу реформа передбачала розмежування функцій і саме для цього були створені ДІМ та Держсервісбуд, введенні чек-листи, передбачалася сертифікація виконробів та посадових осіб. Більш того - навіть всередині ДІМ розмежовувалися функції центрального апарату та терорганів для мінімізації корупційних ризиків.

Сам факт віднесення до повноважень одного органу здійснення контролю і водночас надання відповідних послуг є проблемою, про яку говорять вже давно. Зокрема, в Концепції розвитку системи надання адміністративних послуг органами виконавчої влади (схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15.02.2006 № 90-р), в Аналітичному звіті щодо корупційних ризиків у сферах надання адміністративних послуг та контрольно-наглядової діяльності публічної адміністрації в Україні (minjust.gov.ua/m/str_21894) тощо.

У листопаді 2020 року обидва органи мали запуститися одночасно і з їх запуском ДАБІ канула б у небуття. Це передбачалося Планом пріоритетних дій Уряду на 2020 рік.

Наприкінці жовтня, незважаючи на значний опір, ми вийшли на фінішну пряму: була підготовлена та прийнята низка нормативно-правових актів, необхідних для запуску, вирішені організаційні питання.

І ось, перед фінішом, незаконно звільняють та відсторонюють керівників органів, а потім  ці органи ліквідовують… Врешті-решт створюють ДІАМ (ДАБІ №2).

На хвилинку: з жовтня 2020 вже пройшло пів року, тепер для створення ДАБІ №2 потрібно ще пів року…

Вітаю! Це перемога над здоровим глуздом!

Мабуть, правда в тому, що у когось є величезне бажання, аби ДАБІ (той самий корупційний кліщ) працювала далі…

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]