Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.07.2020 11:02

Проблемні об’єкти і контроль: Як ДІМ має вирішити ключові питання

Голова Державної інспекції містобудування України (2020-2021)

У чому полягає проблема виникнення самобудів та як її буде вирішувати ДІМ

Державна інспекція містобудування (ДІМ) як контролюючий орган повинен робити все, щоб люди не займалися самочинним будівництвом. Для цього необхідно перевести всі процеси в правове поле. 

Випадки, пов’язані з об’єктами самочинного будівництва або «самобудами» теж бувають різні. От наприклад один з них: замовник отримав вихідні дані, має землю, в нього все нормально з цільовим використанням, розроблений проєкт і навіть була проведена експертиза, але виникла проблема із отриманням дозвільних документів. І в такій ситуації народжуються «самобуди», бо починають будувати без отримання права на виконання будівельних робіт, хоча вся інша документація в повному порядку.

Згаданого мною замовника спіймав орган держархбудконтролю, він отримав штраф. В описаному випадку ще можливо перейти в правове поле і отримати право на виконання будівельних робіт, усунувши порушення.

Але існують об’єкти, які апріорі викликають сумніви щодо якості виконання будівельних робіт на них. В таких ситуаціях виникає питання чи не буде цей об’єкт зруйнований в майбутньому.

Деякі недобросовісні забудовники раніше йшли у суд, щоб підтвердити своє право власності на цей об’єкт. Згідно з постановою Кабміну №461, у випадку визнання права власності на самочинно збудований об’єкт за рішенням суду він приймається в експлуатацію згідно за умови можливості його надійної та безпечної експлуатації за результатами проведення технічного обстеження такого об’єкта.Технічне обстеження за цією постановою проводиться суб’єктом господарювання, який має у своєму складі відповідних виконавців, що згідно із Законом України “Про архітектурну діяльність” одержали кваліфікаційний сертифікат, або фізичною особою - підприємцем, яка згідно із зазначеним Законом має кваліфікаційний сертифікат.

ДІМ, як орган державної влади, закликає до дотримання законодавства. Продовження реалізації реформи містобудування має повністю ліквідувати проблеми з дозвільними документами.

Будуть проводитися консультації з учасниками будівельної галузі, створюватиметься методологічна база. На 90% запитань вже можна знайти відповіді на сайті. На всі інші питання будуть надані роз‘яснення, зокрема і онлайн.

Наша мета доволі проста. Самочинного будівництва не має бути, бо воно лежить поза правовим полем. Тому юридична служба ДІМ буде посилена. І навіть якщо більшість питань можна врегулювати в судовому порядку, потрібно не забувати про надійність та безпечну експлуатацію об’єкта будівництва.

Для будь-якого об’єкту важлива технічна складова: чи були дотримані будівельні норми, чи не було там холодного шва, чи здійснювався технічний нагляд. Існує чимало складових, які має зважувати інвестор, купуючи об’єкт.

Кожен випадок самочинного будівництва є унікальним. Може бути технічно нормальний об’єкт, але у замовника є право на виконання будівельних робіт на 9-ть поверхів, а будується 10-ть.

Якщо замовник вирішить перейти в законне русло - це добре. А як ні, то йому видається припис. У випадку невиконання припису такий замовник притягується до відповідальності.

Всі питання вирішуються в правовому полі.

Ми сподіваємось, що в найближчі тижні міністерством  з розвитку громад і територій буде підготовлений проєкт розпорядження для ухвалення урядом рішення про початок виконання функцій і повноважень ДІМу. Прийняття цього рішення урядом зокрема відновить повноцінний держархбудконтроль.

Зараз пріоритет - це швидкість, оскільки повноцінну роботу держархбудконтролю потрібно відновлювати.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]