Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.04.2019 16:05

Гриневич "добиває" науково-дослідний інститут українознавства у Києві

Директор недержавного аналітичного центру "Українські студії стратегічних досліджень"

28–29 березня 2019 року у столиці проходив ХІІ Міжнародний конкурс з українознавства для учнів 8–11 класів загальноосвітніх навчальних закладів.

Співорганізаторами конкурсу виступили Науково-дослідний інститут українознавства та Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили». Загалом у заході взяли участь 314 робіт дітей з усіх областей України. 4 учасники представили Молдову та Туреччину. У другому етапі конкурсу перемогли 86 дітей, які в останні дні березня прибули до Києва.

Наскільки важливо для країни робота таких інститутів пояснювати, думаю, зайве. Ідентичність – головний об’єкт нападу ворога України Росії. Там, де було знищено українську ідентичність, а на її місце вживлено колоніальну проросійську, нині панують російські танки та російська окупація. Отже збереження своєї «самості», плекання ідентичності – одне з головних завдань української держави в тому числі й навчально-виховному процесі.

 На жаль, міністр освіти Лілія Гриневич думає інакше, послідовно й системно проводячи наступ на українознавство. Коли у Києві відбувалося урочисте відкриття конкурсу, на який приїхали обдаровані діти з усіх куточків країни та з-за її меж, пані міністр поїхала відвідати угорських дітей на Закарпатті. До того ж впродовж усього свого міністрування одіозна пані жодного разу не прийшла на конкурс українознавства і не відвідала Науково-дослідний інститут українознавства, який розташований за квартал від її офісу. Не відправила пані міністр на захід і жодного чиновника, навіть найдрібнішого. Зрештою, не було на заході і жодного іншого представника державної влади.

 Натомість за час перебування Лілії Гриневич на посаді Науково-дослідному інституту українознавства було суттєво зменшено фінансування. Інституту вже тривалий час не підписують штатний розпис. Науковці переведені від 0,75 до 0,25 ставки. До речі – це аж 1300 гривень. А серед вчених є біженці та переселенці з окупованих територій. Доходить до курйозів, фахівці вчені, щоб вижити, мусять влаштовуватися сторожами та вантажниками. Тим часом пані міністр крок за кроком витискає Інститут українознавства з власного приміщення. Кинувши око на будівлю інституту на вулиці Ісаакяна, 18 у Києві (приміщення навпроти Спеціалізованої антикорупційної прокуратури), із чотирьох поверхів будівлі науковців вже витиснули з двох (четвертого та першого), а нині на інститут тиснуть, щоб він віддав і другий поверх. Для чого пані міністр освіти системно знищує базовий науково-дослідний інститут можна лише здогадуватися. Але однозначно, що це робиться в інтересах Росії. Як і те, що робить це Лілія Гриневич коштом платників податків, здебільшого тих самих українців, ідентичність яких вона системно вбиває…

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]