Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.06.2022 19:57

Верховна Рада схвалила законопроєкт про збереження лісів

Український вчений, еколог, політик, громадський діяч

Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо збереження лісів»!

Сьогодні Верховна Рада України прийняла у другому читанні законопроєкт 5650 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо збереження лісів» за проголосували 273 народні депутати України.

Законопроєкт пройшов довгий і складний шлях. 28.04.21 року, коли приймався законопроєкт 2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин», ми з ЕкоКомітетом подали природоохоронні правки, які, на жаль, не були прийняті профільним комітетом і яким не вистачило зовсім трохи голосів (за правку проголосувало 215 депутатів), коли я поставила їх на підтвердження в залі парламенту. Тоді голова Фракції «Слуга Народу» Давід Арахамія пообіцяв мені що ми все одно приймемо необхідні зміни і він буде першим хто підпише цю законодавчу ініціативу. Так, 11.06.21 з’явився законопроєкт 5650 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо збереження лісів», який підписало більше 100 народних депутатів України. 15.07.21 - конституційною більшістю голосів (301 голос), законопроєкт було прийнято у першому читанні. Незважаючи на такий позитивний старт, далеко не всі норми, які ми хотіли, вдалося зберегти. Проте, все одно законопроєкт є надзвичайно важливим та прогресивним, а саме:

Запроваджується термін «самозаліснена ділянка» та встановлюється для них можливість спрощеного ведення лісового господарства. Також, під час здійснення землеустрою землевпорядники будуть зобов’язані проводити визначення самозаліснених ділянок.

Змінюються підходи до консервації земель. Тепер їй будуть підлягати не тільки еродовані землі, але й ті, які використовуються з порушенням вимог законодавства про охорону земель, що дозволить вивести з експлуатації ті землі, де це потрібно з екологічної точки зору. Кардинально спрощуються процедури лісорозведення та консервацїі земель приватної власності за бажанням власника, що буде стимулювати створення приватних лісів та приватних природоохоронних територій.

Держава отримала право викупу земельних ділянок приватної форми власності з метою ведення лісового господарства або створення територій та об’єктів природно-заповідного фонду, що дозволить здійснювати на цих ділянках лісорозведення та охорону цінних природних територій.

Забороняється поширення інвазійних видів дерев у природні екосистеми під час лісовідновлення та лісорозведення, а також відповідний термін «інвазійні види дерев» включено у Лісовий кодекс України.

Забороняється проведення лісорозведення на степових ділянках, що дозволить зберегти цінні степові та лучні природні екосистеми.

Комунальні лісогосподарські підприємства тепер можуть підтверджувати право власності на ліси на підставі матеріалів лісовпорядкування, що дозволить зупинити необдуману вирубку приміських лісів.

Прийняття даного законопроєкту - це наш європейський курс, відповідно до європейського зеленого курсу, лісової стратегії ЄС до 2030 року та Державної стратегії управління лісами України до 2035 року.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]