Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.03.2021 12:25

Уроки для розумних міст після пожежі в дата-центрі OVH

Координатор ініціативи SMARTCITY.UA, голова комітету Смарт Сіті Громадської Ради при Міністерстві цифрової трансформації України

10 березня, через пожежу в дата-центрі OVH, у Львові перестали працювати GPS трекери, завдяки яким мешканці міста отримують інформацію про розташування та час прибуття пасажирського транспорту.

10 березня, через пожежу в дата-центрі OVH, у Львові перестали працювати GPS трекери, завдяки яким мешканці міста отримують інформацію про розташування та час прибуття пасажирського транспорту. Його не можна було відслідкувати на жодному мобільному додатку чи на табло.

За інформацією фірми MicroGIS, яка забезпечує GPS-зв'язок на комунальному транспорті міста, GPS-зв'язок на всіх одиницях транспорту перестав працювати у зв’язку з аварійною ситуацією у дата-центрі SBG1 у Страсбурзі.

Нагадаю, аварійну ситуацію у дата центрі спричинила пожежа у будівлі SBG2, яка є частиною кампуса SBG, що складається з чотирьох ЦОД. Пожежники негайно прибули на місце події, але не змогли впоратися з вогнем. Усе приміщення SBG2 було ізольовано, що вплинуло на усі послуги не тільки цього центру обробки даних, а й дата-центрів SBG1, SBG3 та SBG4. 

Підкреслю, що серед хмарних провайдерів, які не входять у «велику трійку» (AWS, Azure та Google Cloud), OVH є одним із найбільш популярних. Більшість із 27 дата-центрів OVH розміщені в Європі. Однак, як бачимо, це ніяк не страхує ЦОД від аварійних ситуацій. Наприклад, остання велика аварія в OVH мала місце усього чотири роки тому і також відбулася у кампусі SBG. Увесь цей кампус був відключений у результаті відключення електроенергії.

Шкода, що у таких ситуаціях біль-менш захищеними залишаються хіба що хмарні сервіси, яким OVH, за правилами, повинен забезпечувати резервне копіювання своїми силами. А ось для арендаторів виділених серверів будь-яка аварія за відсутності резервних копій може бути фатальною.

У цьому контексті ще раз хочу нагадати представникам влади, які прагнуть розвивати у своїх містах та громадах технології smart city, - одним із надважливих елементів стабільної роботи міських сервісів є захищена інфраструктура. Міська влада повинна забезпечити стійкість, захищеність інфраструктури та критично важливих систем.

Для Києва такими системами є, наприклад, кабінет мешканця, е-квиток, система диспетчеризації та система відеоспостереження.

Щоб максимально захистити інфраструктуру столиці від зовнішніх і внутрішніх факторів впливу, окрім використання Київського міського дата-центру, в якому акумулюються всі інформаційні системи міста, столична влада орендувала ще два резервних. Це дата-центр «Парковий», який є найбільшим ЦОД в Україні, та GigaCenter української IT-компанії та хмарного оператора GigaCloud.  

Ці дата-центри забезпечили «гаряче» і щоденне бекапіювання систем. Тому, у разі форс мажорів, усі сервіси, які надаються мешканцям столиці, працюють стабільно.

Тому знову повторюсь, Львів не єдиний постраждалий у ситуації з пожежею на дата-центрі OVH. До переліку компаній, які зазнали збитків, увійшли Lichess, Bad Packets, eeNews та інші. Постраждали портали урядових установ та банків. Загалом вогнем була повністю знищена інформація на серверах, які обслуговували мільйони вебсайтів.

Тож ситуація є надзвичайно показовою, і необхідно винести з неї правильний урок: щоб місто працювало, треба створювати власну надійну інфраструктуру та заздалегідь потурбуватися про «запасний» майданчик. Крім того, завжди варто мати напоготові план аварійного відновлення доступності сервісу. Адже, як кажуть у нас в Україні: попереджений значить захищений.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]