Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.07.2021 11:24

Три роки діяльності Фонду енергоефективності: основні досягнення та виклики

Ексдиректорка Фонду енергоефективності, експертка у сфері ЖКГ та енергоефективності

Фонду енергоефективності - 3 роки. За цей час Фонд отримав 715 заявок на участь у програмі “Енергодім”, вартість проектів – 5,7 млрд грн, учасники - 63,5 тис. сімей, яким Фонд поверне 3,6 млрд грн.

За останніх півтора року весь світ зіткнувся із неабиякими кризовими явищами. Пандемія коронавірусу, економічний удар по економіках країн, зниження доходів у всіх сферах та купівельної спроможності населення тощо - далеко не повний перелік їх наслідків. У цих умовах не кожній організації на початку своєї діяльності вдалося не лише продовжити ефективно виконувати роботу, а й досягти певних результатів. 

Однак, Фонду енергоефективності, який днями відзначив триріччя з початку своєї діяльності, вдалося впевнено здолати ці виклики.

Озираючись назад, можу сказати, що приємним є не лише той факт, що Фонд був запущений в унікально короткий термін, а й, незважаючи на кризу, показує кращі результати, ніж сусідні аналоги, за прикладом яких він працює. 

Це стало можливим завдяки тісній взаємодії Уряду України, Європейського Союзу, Німеччини та активній залученості партнерів Фонду - IFC, GIZ та ПРООН.

Досягнення Фонду

Наразі до Фонду надійшло вже понад 700 заявок від ОСББ на участь у програмі “Енергодім”. Роль Фонду у цьому унікальна: установа не реалізує енергоефективні проекти у багатоповерхівках самостійно, ця можливість надається громадянам, а Фонд, у свою чергу, компенсує їм до 70% витрат на реалізацію цих заходів.

Загальна вартість проектів в роботі Фонду перевищує 5,6 млрд грн. Це означає, що понад 63,5 тисяч сімей залучені до участі у Програмі, яким Фонд енергоефективності поверне понад 3,6 млрд грн у вигляді гранту. Очікувана економія енергії після впровадження проектів складе понад 411 млн грн/рік, а скорочення викидів СО2 - більше 81 тис. тонн/рік.

Наразі у роботі Фонду - близько 450 енергоощадних проектів по всій Україні. З них у понад 50 - частково або повністю виконані ремонтно-будівельні роботи, а 25 - повністю завершені.

Про що це говорить? Люди бачать зміни навколо себе і це природньо - мати бажання змінити на краще й своє життя. Це також сигналізує про те, що наші громадяни розуміють, що найбільший ефект принесе саме комплексна енергомодернізація житла, ніж часткова. Про це яскраво свідчить статистика: за пакетом А "Легкий" до Фонду надійшло 130 заявок, за пакетом Б "Комплексний" – 583. 

Вже наступної весни тисячі мешканців житимуть у модернізованих будинках, пройдуть опалювальний сезон з суттєвою економією енергоресурсів та грошей у платіжках за комунальні послуги. 

Інфо

Діджиталізація

Ключовим пріоритетом діяльності Фонду є постійне підвищення якості надання послуг для співвласників багатоповерхівок. Для цього умови програми “Енергодім” неодноразово спрощувалися.

Одна з найвагоміших змін - запуск IT-платформи, що дає можливість ОСББ подавати всі документи онлайн: через персональний електронний кабінет.  Найближчими днями почне роботу Кабінет заявника, завдяки якому ОСББ зможуть подавати документи до Фонду онлайн.

Цей крок повністю відповідає загальному тренду цифровізації державних послуг в Україні. Очікуємо, що це нововведення позитивно вплине на темпи розгляду заявок та полегшить процес участі громадян у Програмі.

Робота з регіонами та модернізація кварталами

Важливо, що громади, їхні очільники розуміють перспективність змін завдяки енергоефективності та надають підтримку ОСББ в доповнення до Програми “Енергодім”. 

На цьому шляху вже зроблено досить багато - Фонд підписав 228 меморандумів про співпрацю з громадами та допоміг 116 громадам розробити нові або адаптувати під програму “Енергодім” існуючі програми співфінансування. Бюджет затверджених програм складає близько 100 млн грн. Це означає, що понад 10 тисяч ОСББ можуть користуватися місцевою підтримкою у впровадженні енергоощадних заходів у своїх будинках.

На цьому співпраця з громадами не має зупинятися. Попереду Фонд чекає реалізація масштабного проекту модернізації міст кварталами для досягнення кращого ефекту від енергомодернізації. Яким чином можна досягти цієї мети? За рахунок термомодернізації комплексу житлових будинків та модернізації об’єктів системи централізованого теплопостачання. Фонд уже розробив концепцію для реалізації пілотного проекту та сподівається на його подальший розвиток і підтримку партнерів. 

Крім того, у фокусі майбутньої роботи - подальша діджиталізація процесів, удосконалення умов програми “Енергодім” та розробка змін до профільного законодавства. Окрема увага - на проектах повторного використання, що спростять процес проектування та створення  маркетплейсу для учасників ринку.

Звісно, попереду дуже багато завдань і викликів, адже Україна робить лише перші кроки на шляху масштабної енергомодернізації житлового фонду. Але ці кроки, безсумнівно, закладуть міцний фундамент для динамічного розвитку сфери енергоефективності на багато років вперед та створять нову культуру енергоспоживання в країні.

Тож, не чекайте іншого часу, шляху чи можливості, а інвестуйте в енергоефективність тут і зараз, а Фонд поверне вам левову частку витрат на ці заходи.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]