Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.05.2023 09:06

Чи стануть українські меблеві кластери ключем до порятунку економіки?

Керівник громадянської ініціативи "За ринок деревини", менеджер агенції з залучення інвестицій "ІнвестІнРівне"

Меблеві кластери зараз – це вимога часу, принцип, за яким працюють всі цивілізовані економіки світу.

Коли триває найбільша в новій Європі  війна на виснаження – перевіряються на міцність не тільки армії, а й економіки. Наша держава має тримати оборону, відновлювати промисловість, акумулювати більше коштів для фінансування війська. У воєнній системі координат українська деревообробна та меблеві галузі стануть одними з драйверів відновлення економіки, ключем до економічного та соціального розвитку західних, центральних та північних областей. Меблеві кластери зараз –  це вимога часу, принцип, за яким працюють всі цивілізовані економіки світу.

Що таке кластер?

Це галузеве, територіальне об'єднання бізнесів, які тісно співпрацюють між собою,  органами місцевої влади, громадськими організаціями  та асоціаціям, освітніми установами. Їх спільна мета - підвищення конкурентоздатності продукції і сприяння економічному розвитку регіонів та громад.

Що таке меблевий кластер?

Регіональне об’єднання лісогосподарських, деревообробних та меблевих підприємств, виробників будівельних конструкцій, вікон, дверей. Вони разом виробляють та експортують конкурентоздатну продукцію з високою доданою вартістю.  Разом розвивають профільні індустріальні парки, створюють нові робочі місця, виробляють товари, які продаються у всьому світі компаніями IKEA, JYSK, XXLUZ та іншими.

Де в Україні створені кластери?

В грудні 2022 року на базі Української Асоціації Меблевиків створено Рівненський меблевий кластер, а вже у лютому 2023 році до його роботи приєдналась майже сотня підприємств. Тим часом у квітні 2023 року меблевики та деревообробники Галичини створили Львівський меблевий кластер. Робота в інших регіонах триває.

Для чого це бізнесу:

- об’єднання зусиль із виробниками сировини, комплектуючих, експортерами;

- комплексна підтримка влади;

- значна економія на транспортних витратах через близьке розташування клієнта до постачальника;

- зниження потреби в значному оборотному капіталі завдяки своєчасному виробництву та доставці;

- кваліфіковані навчені працівники у достатній кількості;

- конкурентоздатність продукції на міжнародному ринку, збільшення експорту. 

Для чого це державі та місцевому самоврядуванню:

- розвиток нових секторів економіки, стабільний розвиток виробництва готової продукції з високою доданою вартістю та диверсифікованими ланцюжками поставок.  Орієнтація на експортну торгівлю з ключовими країнами-партнерами України в Європі та Америці; 

- створення сучасних промислових зон, індустріальних парків за рахунок приватних інвестицій;

- збереження та створення нових робочих місць для мешканців територіальних громад у західних, центральних та північних областях України. Багатократне збільшення надходжень місцевих податків (ПДФО, земельний податок та інше);

- за рахунок відродження та зростання експортно орієнтованих виробництв  суттєво збільшуються надходження до державного бюджету, які спрямовують на фінансування найбільш необхідних видатків - сил оборони України, виробництво захисних озброєнь та систем, забезпечення потреб медицини, освіти та соціальної сфери. 

Відповідно до розробленого експертами, депутатами та урядовцями Плану відновлення України, в країні можуть успішно працювати 5-6 міжрегіональних меблевих та деревообробних кластерів. Саме вони наповнять новими та вже діючими виробництвами більше 20 індустріальних парків, стануть драйверами більше півтори сотні інвестиційний проєктів, створять понад 80 тисяч робочих місць.

Вже зараз деревообробні та меблеві галузі входять до ТОП-6 найбільш перспективних секторів економіки. Навіть у таких складних умовах потенціал меблевиків величезний. Судіть самі - меблева галузь у сусідніх країнах ЄС становить 5% ВВП, а в цей в Україні - поки що 1%.  В нашій країні є кваліфіковані кадри, вся необхідна сировина та технології для виробництва сучасних меблів і технологічних будівельних матеріалів та конструкцій із деревини. В Україні представлені провідні міжнародні деревообробні та меблеві компанії, які інвестували в Україну після 2015 року.

Попри війну та економічну кризу, галузі вистояли, продовжують працювати та експортувати продукцію. У найскладніший в історії країни 2022 рік українські меблевики експортували готових меблів на суму майже 800 мільйонів доларів. Це лише на чверть менше, ніж в попередньому мирному 2021 році.

Разом все вийде. Треба лише працювати старанно. Кластерно і системно.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]