Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.03.2021 14:32

Розблокування великої приватизації – обов’язкова умова для залучення 12 мільярдів у бюджет

Заступниця Голови Фонду державного майна України

За останні декілька тижнів тема великої приватизації привернула багато уваги у громадськості, журналістів та політиків. Чому це так важливо для економіки нашої країни? Давайте розбиратися разом.

До об’єктів великої приватизації належать об’єкти державної власності, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі та вартість активів яких згідно з даними фінансової звітності за останній звітний рік перевищує 250 мільйонів гривень. 

Стандартна процедура підготовки таких об’єктів займає близько 11-12 місяців. Спочатку актив готують до включення до переліку об'єктів великої приватизації, а після затвердження розпорядженням Кабінету міністрів України переліку об’єктів великої приватизації, за необхідності,  відбувається процес передачі підприємства в управління Фонду держмайна. На наступному етапі спеціальна комісія проводить відкритий конкурс щодо відбору приватизаційного радника і після розпорядження Кабінету міністрів про його затвердження він розпочинає свою роботу.

Радник має зібрати та проаналізувати інформацію про актив, здійснити SWOT-аналіз та аналіз ринку, оцінку вартості об’єкту, зробити фінансовий, податковий, технічний та інші аудити (в залежності від типу об'єкта) та розробити стратегію продажу об’єкту. І тільки після всіх цих етапів перейти до визначення стартової ціни. Далі радник проводить пошук потенційних інвесторів та готує об’єкт до аукціону. Після цього Аукціонна комісія та Фонд держмайна приймають результати роботи радника та після затвердження Урядом запропонованих приватизаційних умов та стартової ціни, розпочинають підготовку активу до аукціону. 

Зазначу, що для приватизації таких активів за ринковою ціною радник (за участі Фонду) здійснює максимальне розкриття даних про об’єкт приватизації у відкритому доступі та маркетування, з метою збільшення конкуренції серед інвесторів.

Але. Рівно рік тому, в березні 2020 року, велика приватизація була заблокована з аргументацією про негативний вплив епідемії коронавірусу на інвестиційний попит і можливість зниження вартості об’єктів. 

Та у 2020 році Фонд держмайна довів, що це не так, забезпечивши 3 млрд гривень надходжень до держбюджету тільки від малої приватизації. Статистика свідчить про те, що за останній рік значно збільшилась кількість учасників онлайн-аукціонів, а стартова ціна в середньому зростала більш ніж втричі. Таким чином, інвестиційний попит на об’єкти приватизації не зменшився, а навпаки зростає. На сьогоднішній день світові фінансові індекси знаходяться на історичному максимумі. Міжнародні інвестори шукають надійні та прозорі активи для інвестицій. 

 Разом із тим, на 2021 рік заплановано, що від приватизаційних аукціонів до держбюджету надійде 12 мільярдів гривень - це цифра, яку запропонував Фонд держмайна, збільшивши очікування від надходжень вдвічі. Фонд має конкретні заявки від потенційних інвесторів, які бажають направляти фінансові ресурси в економіку України, а  тому ми впевнені в тому, що 12 мільярдів надходжень - це реально.

Але для цього потрібно розблокувати велику приватизацію!

На сьогоднішній час бюджет України потребує ресурсів для боротьби з пандемією, стабілізації економіки України та найшвидшого відновлення економічної активності після обмежувальних заходів і саме через велику приватизацію можна залучити кошти до держбюджету. 

Велика приватизація - це не розпродаж стратегічного майна. Це залучення сталих інвестицій, наповнення державного бюджету та створення нових робочих місць. За дослідженнями, що базуються на українських кейсах приватизації доведено, що продуктивність підприємств після приватизації зростає щонайменше на 15%, а у випадку залучення міжнародного інвестора - на 20-40%. 

 Розблокування великої приватизації - це необхідна умова успішного відновлення економіки України. 4 лютого 2021 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону про розблокування великої приватизації. Якщо законопроєкт найближчим часом буде ухвалено і у другому читанні та в цілому, то вже у першій половині  2021 року будуть оголошені перші аукціони з великої приватизації. 

Так, прозорий аукціон АТ «Перший Київський машинобудівний завод» (завод «Більшовик») може відбутися вже у червні цього року, за умови розблокування великої приватизації Верховною Радою та затвердження умов приватизації «ПКМЗ» у Кабінеті Міністрів.

До речі, 18 лютого Касаційний господарський суд підтримав позицію Фонду держмайна у справі щодо відчуженого майна АТ «Перший київський машинобудівний завод» та залишив у дії рішення щодо повернення у власність держави 5 об’єктів підприємства. 

Нагадаю, що Фонд державного майна України створив сучасний маркет-плейс privatization.gov.ua, де у відкритому доступі знаходиться вся інформація про потенційні для інвестування активи, а також успішні історії  про об’єкти, до яких уже були залучені інвестиції і які почали своє друге життя. Тому запрошую всіх ознайомитись з цим сервісом та обрати об’єкт для інвестування у власну справу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]