Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.12.2016 11:54

Бюджет-2017: що вдалося відстояти

Народний депутат Верховної Ради України VII, VIII скликань

Країна отримала бюджет на 2017 рік. Впритул до дня голосування «Воля народу» сумнівалася, чи буде підтримувати його.

Країна отримала бюджет на 2017 рік. Впритул до дня голосування «Воля народу» сумнівалася, чи буде підтримувати його. 

Основні наші побоювання були пов’язані з місцевими бюджетами – традиційно болючою темою для депутатів-мажоритарників. Хвилювало, зокрема, те, як на місцях справлятимуться з новими навантаженнями. Такими, приміром, як оплата комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я та загальноосвітніх навчальних закладів. Тому коли спільними зусиллями уряду і конструктивної частини парламенту було вирішено питання збільшення обсягу ресурсу місцевих бюджетів, це сприймалося як перемога. 

Наведу декілька цифр. Фінансовий ресурс місцевих бюджетів на наступний рік запланований в обсязі 424,5 млрд. гривень. Це на 88,7 млрд. гривень, тобто на 24,6% більше, ніж у поточному році. Прогнозний обсяг доходів місцевих бюджетів становить 188,5 млрд. гривень – на 36,4 млрд. гривень більше, ніж у поточному. У 2,2 рази збільшено фінансування Державного фонду регіонального розвитку, тобто субвенцій місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку територій та на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад. Окрема важлива додаткова дотація надана обласним та районним бюджетам на фінансування переданих видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я. Її обсяг становитиме 14,9 млрд. гривень.

Чи виграє від прийняття такого бюджету простий українець у місті чи селі, покаже час. Ми ж зі свого боку не могли проігнорувати кілька дійсно соціально спрямованих нововведень на наступний рік. Це збільшення до 3200 гривень мінімальної заробітної плати, зменшення податку на землю, а також збільшення на 993 млн. гривень видатків на соціальні стипендії. 

У підсумку додам – «бюджетна» ніч була надскладною. Окремі сили в парламенті робили все для того, щоб зірвати бюджетний процес і остаточно розхитати ситуацію в країні. І неголосування «Волі народу» за проект держбюджету-2017 було б їм тільки на руку. Але давайте оцінювати ситуацію відверто. В Україні сьогодні війна, фінансова ситуація не з найкращих, зокрема і через події навколо Приватбанку, великі питання у роботі освіти і охорони здоров`я, інші проблеми. І як в таких умовах потрібно не любити Україну та її народ, щоб не дати голосувати за держбюджет. 

Однак зважений та доопрацьований проект бюджету прийнятий. І він є досить обнадійливим – і фактом свого прийняття, і, зрештою, змістом.

Теги: бюджет
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]