Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.04.2021 20:41

Принципова різниця між повнорідніми і неповнорідними братами та сестрами

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній стаття з'ясовується в чому саме полягає істотна відмінність, що існує між повнорідними і неповнорідними братами та сестрами

Безпосередню участь в сімейних відносинах вправі взяти ті або інші особи, одними з яких доцільно назвати повнорідніх й неповнорідніх братів та сестер. В чому саме полягає принципова різниця між такими особами?

Правове регулювання цього питання здійснюють відповідні нормативні акти. Зокрема юридичні факти, завдяки яким можна встановити головну відмінність між повнорідними і неповнорідними братами та сестрами, регламентують:

- Конституція України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (далі по тексту – Конституція України);

- Сімейний кодекс України від 10.01.2002 року № 2947-III (далі по тексту – Сімейний Кодекс України).

Чинне законодавство передбачає цілу низку різних за своєю суттю гарантій. Зокрема ч. 3 ст. 53 Конституції України передбачено юридичну норму про те, що сім'я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Чіткий та недвозначний зміст зазначеної норми щодо всебічного з’ясування принципової різниці між повнорідними і неповнорідними братами та сестрами роз’яснюють інші нормативні акти, що в свою чергу посідають провідні місця в багатогранній системі чинного законодавства. Як це розуміти?

Суб’єктний склад сімейно-правових відносин є надзвичайно різноманітним. Зокрема безпосередню участь у даних стосунках вправі взяти ті чи інші особи, одними з яких, наприклад, є рідні брати та сестри.

Чинне законодавство передбачає відповідну класифікацію таких суб’єктів. Скажімо у відповідності до норми, яка закріплена в ч. 2 ст. 26 СК України, рідні брати і сестри поділяються на: а). повнорідних; б). неповнорідних.

Між вказаними групами фізичних осіб існує принципова юридична різниця. Зокрема згідно з нормою, яка має своє закріплення в ч. 2 ст. 26 СК України, під повнорідними братами та сестрами нам необхідно розуміти фізичних осіб, які мають спільних батьків, а під неповнорідними – фізичних осіб, що мають спільну матір або спільного батька.

Таким чином, вказані фізичні особи суттєво відрізняються один від одного. Таким чином, повнорідні брати і сестри мають спільного тата та спільну маму, а неповнорідні – спільного тата або спільну маму. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]