Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.04.2021 05:09

Правовий статус жінки і чоловіка, які спільно проживають але не перебувають в шлюбі

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті з'ясовується, який правовий статус мають жінка і чоловік, що, не перебуваючи між собою в шлюбно-сімейних відносинах, водночас разом проживають

Інколи чоловік та жінка, не перебуваючи між собою в шлюбних відносинах, заразом спільно живуть. Чи виникає в згаданих учасників суспільних відносин правовий статус подружжя?

Правове регулювання цього питання здійснюють відповідні нормативні акти. Зокрема правовий статус жінки і чоловіка, які не зареєструвавши свого шлюбу, водночас разом проживають, встановлює:

- Конституція України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (далі по тексту – Конституція України);

- Сімейний кодекс України від 10.01.2002 року № 2947-III (далі по тексту – СК України).

Чинне законодавство передбачає цілу низку різних за своєю суттю гарантій. Зокрема ч. 3 ст. 53 Конституції України передбачено юридичну норму про те, що сім'я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Чіткий та недвозначний зміст зазначеної норми стосовно чіткого з’ясування правового статусу жінки і чоловіка, які не знаходячись в шлюбних відносинах, водночас спільно проживають, конкретизують інші нормативно-правові акти, що в свою чергу посідають чільні місця в чільні місця в багатогранній системі чинного законодавства. Про що саме йде мова?

Суб’єктний склад безпосередніх учасників правових відносин охоплює собою різних за своїм статусом осіб. Зокрема він включає в себе жінку та чоловіка, які не зареєстрували між собою шлюб але спільно проживають.

Чинне законодавство передбачає, що такі суб’єкти правових відносин мають специфічний юридичний статус. Зокрема у відповідності до правової норми, яка вітчизняним законодавцем закріплена в ч. 2 ст. 21 СК України, проживання однією сім'єю  жінки та чоловіка  без шлюбу  не є підставою для виникнення у них прав та обов'язків подружжя.

Таким чином, зазначені особи володіють відповідним юридичним статусом. Зокрема жінка та чоловік, які, не перебуваючи в шлюбно-сімейних відносинах, водночас спільно проживають, не є подружжям.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]