Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.11.2016 08:55

Залучення до роботи у вихідні дні шістнадцятилітніх осіб

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті з’ясовується правомірність залучення працедавцем до виконання роботи, що здійснюється у вихідні дні, шістнадцятирічних працівників.


        В окремих випадках працедавцю дозволено залучати найманих робітників до роботи, яка здійснюється у вихідні дні. Чи поширюється вказане правило на шістнадцятилітніх осіб?  
  
    Правове регулювання вищевказаного питання відбувається за допомогою різноманітних законів. Зокрема юридична регламентація трудових відносин, функціонуючих з приводу відповідних робіт, яка виконуються у вихідні дні, здійснюється: Головним законом Українського народу (Конституція України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (надалі по тексту – Конституція України)) та звичайними законами (Кодекс законів про працю України від 10.12.1971р. № 322-VIII (надалі по тексту – КЗпП України)).  
  
      Працедавець є одним з найвизначніших суб’єктів трудових правовідносин. Дана теза пояснюється тим, що така особа, спираючись на трудовий договір, надає безпечну та здорову роботу різним трудівникам, які хочуть працювати заради істотного покращення економічного розвитку демократичної України та значимого зростання матеріального добробуту її чесного народу.  
  
    Правовий статус, яким володіє працедавець, будучи дуже багатогранним, передбачає права, гарантовані йому, а також обов’язки, покладені на нього. Зокрема, як передбачено ч. 1 ст. 71 КЗпП України, така особа може залучати окремих працівників до відповідної  роботи, яка здійснюється у вихідні дні, лише у виняткових випадках, визначених чинним законодавством.    
  
    Але треба пам’ятати про те, що даному правилу властиві значимі винятки, невичерпний перелік яких в свою чергу вміщують в собі відповідні закони. Вказаному судженню притаманне своє обгрунтовуюче пояснення.  
  
    Ефективна діяльність вітчизняних органів державної влади спрямовується на високоякісне утвердження всіляких за своїм змістом людських цінностей, що в свою чергу отримали абсолютне визнання в цивілізованому суспільстві. До переліку останніх, належать: сім’я, дитинство, материнство й батьківство, про що передбачено ч. 3 ст. 51 Конституції України.  
  
   Чіткий та недвозначний зміст вказаної норми в частині суб’єктного складу найманих працівників, яких заборонено залучати до робіт, які здійснюються у вихідні дні, конкретизується іншим законом. Як це розуміти?  
  
    Національним законодавством передбачено безпосередні вказівки про те, що окремих працівників працедавець не може залучати до вказаних робіт. Зокрема у відповідності до ч. 1 ст. 192 КЗпП України, одними з таких осіб є особи, молодші вісімнадцяти років.  
   
   В даному випадку працедавець прагне залучити до роботи, яка виконується у вихідні дні, окремого працівника. Вік такого трудівника складає 16 років.   
  
   Таким чином, національне законодавство забороняє працедавцеві вчиняти відповідні діяння, які за своєю сутністю є аморальними і/чи неправомірними. Наприклад, вищезазначений учасник трудових відносин не може застосувати відповідну роботу, яка здійснюється у вихідні дні, до окремих працівників, одним з яких в свою чергу є шістнадцятилітні особи.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]