Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.08.2016 11:18

Окремі аспекти випробувального строку кваліфікованого юриста

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті розглядається тривалість випробувального строку, який може встановлюватися для кваліфікованого юриста.


    Суб’єктному складу безпосередніх учасників трудових відносин властиві відповідні ознаки. Зокрема він охоплює різних за своїм юридичним статусом осіб, які володіють правами, гарантованими їм, а також виконують обов’язки, покладеними на них. Одними зі вказаних суб’єктів є кваліфіковані юристи. Чи може працедавець в односторонньому порядку встановити даним особам випробувальний строк, тривалість якого становить 2 календарних місяці? 

      Правове регулювання вищевказаного питання відбувається за допомогою різноманітних законів. Зокрема юридична регламентація трудових відносин, які функціонують з приводу випробувального строку найманого працівника, здійснюється: Головним законом Українського народу (Конституція України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (надалі по тексту – Конституція України)) та звичайними законами (Кодекс законів про працю України від 10.12.1971р. № 322-VIII (надалі по тексту – КЗпП України)). 

    Правовий статус тієї чи іншої людини, будучи складним та багатогранним, включає в себе різні елементи, одними з яких є її соціально-економічні права. Такі можливості, отримавши належне закріплення в чинному законодавстві, повинні забезпечити всебічну економічну свободу будь-якої фізичної особи, а також її планомірний розвиток, як вільної особистості.    
 
    Одним з найвизначніших соціально-економічних прав є право на працю. Наведена юридична можливість отримала своє закріплена в окремих законах,  а саме в ч. 1 ст. 43 Конституції України та ч. 1 ст. 2 КЗпП України. 

.   Чинним законодавством нашої держави передбачено відповідну процедуру добросовісної та якісної реалізації вищенаведеними особами згаданого права. Зокрема порядні громадяни незалежної України, вирішивши попрацювати, вчиняють діяння, суть яких в свою чергу не суперечить юридичним правилам та моральним імперативам. Про що саме йде мова?   

    Будь-який працівник, реалізовуючи право на працю, яке гарантоване йому, в свою чергу укладає трудовий договір про роботу на підприємстві, установі, організації або з фізичною особою, що здійснює підприємницьку діяльність. Безпосередня вказівка про даний факт закріплена ч. 2 ст. 2 КЗпП України. 

    Чіткий та недвозначний зміст такої домовленості складають всілякі умови, що за своєю юридичною значущістю є обов’язковими або факультативними. Зокрема згідно з ч. 1 ст. 26 КЗпП України при укладенні трудового договору може бути обумовлено угодою його сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. 

   Вітчизняне законодавство закріплює відповідну тривалість згаданої умови.  Зокрема згідно з ч. 1 ст. 27 КЗпП України строк випробування при прийнятті на роботу не повинен перевищувати трьох місяців. 

    В даному випадку кваліфікований юрист перебуває в трудових відносинах. Зокрема вищенаведений працівник уклав трудовий договір з випробуванням, тривалість якого в свою чергу становить 2-ва календарних місяці. 

    Звідси випливає, що даний строк є дещо меншим, в порівнянні зі строком, який в свою чергу отримав належне закріплення в ч. 1 ст. 27 КЗпП України. Отже, враховуючи вищевказані доводи, національне законодавство дозволяє працедавцю в односторонньому порядку встановити кваліфікованому юристу випробування, строк якого в свою чергу складає 2-ва календарні місяці. 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]