Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.04.2016 12:55

Законодавчі пропозиції щодо підпризначення відказоодержувача

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті розглядаються пропозиції щодо вдосконалення вітчизняного законодавства на прикладі підпризначення відказоодержувача, як одного з елементів приниципу свободи заповіту


   Вітчизняне законодавство не є досконалим. Переконливим підтвердженням даного факту є те, що в ЦК України відсутні юридичні норми про підпризначення відказоодержувача. На моє переконання, дана проблема потребує невідкладного та якісного вирішення. Тому, враховуючи вказані доводи, я рекомендую вітизняному законодавцю закріпити в книзі VI главі 85 ЦК України такі положення:

ПІДПРИЗНАЧЕННЯ ВІДКАЗООДЕРЖУВАЧА. 
 
    Стаття 12371 . Поняття підпризначення відказоодержувача.
1.     Підпризначення відказоодержувача – це спеціальне розпорядження, юридична сутність якого, будучи охопленою заповітом, водночас стосується прийняття додатковим відказоодержувачем на свою користь майнових благ, які охоплені заповідальним відказом, замість основного відказоодержувача, що в свою чергу не отримав вказану вигоду в зв’язку з неодмінною появою юридичних фактів, перелік яких закріплено відповідним законом. 
2.    Заміна особи, яка прийняла вигоду, охоплену заповідальним відказом, не допускається. 
  
    Стаття 12372. Учасники цивільних правовідносин, яким гарантовано право на підпризначення відказоодержувача. 
1.            Правом на підпризначення відказоодержувача володіє заповідач.
2.  Переліку осіб, які мають право, закріплене ч. 1 ст. 12372 ЦК України, притаманна строга вичерпність. 
  
    Стаття 12373. Юридичні підстави підпризначення відказоодержувача.
1.    Додатковий відказоодержувача володітиме правом на заміну основного відказоодержувача тоді, коли останній: 
·       помре чи буде оголошений померлим до моменту відкриття спадщини або одночасно зі смертю заповідача чи оголошення останнього померлим; 
·       не прийме на свою користь вигоду, охоплену заповідальним відказом, чи взагалі відмовиться від її прийняття; 
·       буде відсторонений від прийняття на свою користь майнової вигоди, охопленої заповідальним відказом, як особа, що вчинила проти заповідача і/чи інших осіб діяння, що суперечать юридичним і/або моральним нормам.
2.    Переліку юридичних фактів, які передбачені ч. 1 ст. 12373 ЦК України, притаманна строга вичерпність.
    Стаття 12374. Поняття додаткового відказоодержувача.
1.    Додатковий відказоодержувач – це суб’єкт цивільних правовідносин, який може прийняти майнову вигоду, передбачену заповідальним відказом, замість основного відказоодержувача.
2.    Суб’єкт цивільних правовідносин, який бере участь в прийнятті вигоди, що охоплена заповідальним відказом, в якості основного відказоодержувача, не є додатковим відказоодержувачем.
 
    Стаття 12375.Учасники цивільно-правових відносин, які можуть бути додатковими відказоодержувачами.
1.    Додатковими відказоодержувачами можуть бути особи, які належать або не належать до тієї чи іншої черги спадкоємців за законом.
2.    Всі учасники цивільно-правових відносин, перелік яких передбачений ч. 1 ст. 12375 ЦК України, є рівними перед законом.
 
    Стаття 12376. Можлива кількість додаткових відказоодержувачів.
1.    Можлива кількість додаткових відказоодержувачів нітрохи не залежить від можливої кількості основних відказоодержувачів.
2.     Кількість, яка передбачена ч. 1 ст. 1237 ЦК України, не є обмеженою.
 
    Стаття 12377.
1.    Додаткові відказоодержувачі можуть стати власниками чи користувачами
вигоди, яка передбачена заповідальним відказом, опісля відкриття спадщини й наявності будь-якого з юридичних фактів, вичерпний перелік яких отримав своє закріплення в ч. 1 ст. 12373 даного закону.
2.     Додаткові відказоодержувачі без жодної черговості можуть прийняти майнову вигоду, яка охоплена заповідальним відказом.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]