Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.02.2016 10:10

Суб'єктний склад додаткових відказоодержувачів

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті розглядається перелік учасників цивільно-правових відносин, які можуть прийняти вигоду, охоплену заповідальним відказом, замість основних відказоодержувачів.

   В окремих випадках, майнову вигоду, закріплену заповідальним відказом, від спадкоємців за заповітом можуть отримати додаткові відказоодержувачі. Які саме особи володіють правом на отримання таких благ? 

   Вітчизняне законодавство не надає будь-якої відповіді на задане запитання. Зокрема в ЦК України відсутня юридична норма про суб’єктний склад осіб, які можуть замінити основних відказоодержувачів. 

    Я переконаний, що додатковими відказоодержувачами можуть бути особи, які належать чи не належать до тієї або іншої черги спадкоємців за законом. Вищевказану точку зору спробую підтвердити такими доводами. 

    По-перше, суб’єктний склад основних відказоодержувачів не є вичерпним. Зокрема до когорти зазначених осіб можуть належати спадкоємці за законом та інші суб’єкти цивільних правовідносин, наприклад, територіальні громади. Враховуючи такі доводи, суб’єктному складу додаткових відказоодержувачів також не властива строга вичерпність. Зазначене судження пояснюється тим, що участь в прийнятті майнової вигоди, закріпленої заповідальним відказом, замість основних відказоодержувачів у певних випадках можуть взяти особи, які належать чи не належать до тієї або іншої черги спадкоємців за законом, та особи, що не перебувають із заповідачем в сімейних і/чи кровних зв’язках, наприклад, найближчі сусіди померлого власника. 

     По-друге, якщо правом на вигоду, що передбачена заповідальним відказом, будуть володіти окремі учасники цивільно-правових відносин, то настануть відповідні юридичні наслідки. Дане судження пояснюється тим, що:
  • Вплив принципу свободи заповіту підлягатиме істотному обмеженню. Тобто, заповідач володітиме правом на заміну основного відказоодержувача не будь-якими учасниками цивільно-правових відносин, а окремими з них, наприклад, спадкоємцям за законом. 
  • Дія принципу юридичної рівності буде зазнавати значного порушення. Тобто, гарантування окремим суб’єктам, наприклад, спадкоємцям за законом, права на прийняття майнової вигоди, що закріплена заповідальним відказом, буде істотною дискримінацією щодо інших осіб.
     Загальновідомо, що національне законодавство містить в собі значні вади. Зокрема ЦК України не передбачено юридичної норми про суб’єктний склад додаткових відказоодержувачів. На мою думку, зазначена проблема потребує невідкладного та ефективного вирішення. Тому, враховуючи вказані доводи, я раджу вітчизняному законодавцю закріпити в книзі VI глави 85 ЦК України статтю 12375 такого змісту:

    Стаття 12375
1.    Додатковими відказоодержувачами можуть бути особи, які належать або не належать до тієї чи іншої черги спадкоємців за законом. 
2.    Всі учасники цивільно-правових відносин, перелік яких передбачений ч. 1 ст. 12375 ЦК України, є рівними перед законом. 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]