Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.10.2020 01:28

Вибрати стоматологічну клініку – це як виграти у російську рулетку!

Бізнесмен, лікар-стоматолог, власник мережі стоматологічних клінік

Самому пацієнту зробити це надзвичайно складно. Адже, скоріш за все він буде керуватися порадами знайомих та друзів, котрі мали біль-менш позитивний досвід

Самому пацієнту зробити це надзвичайно складно. Адже, скоріш за все він буде керуватися порадами знайомих та друзів, котрі мали біль-менш позитивний досвід. І цей досвід не завжди вказує на високий рівень клініки, компетентність та майстерність лікарів, а тим паче – на високий рівень медичної безпеки.

Правило №1

Якщо вам потрібна просто пломба, то вибирайте ту клініку – де вам зручніше чи ближче пройти лікування. В Україні багато хороших стоматологів, які добре вміють робити пломби.

Буває так, що у вас випала пломба, то не спішіть звинувачувати у цьому лікаря чи шукати іншу клініку. Можливо – ще була не дуже якісно виконана робота. А можливо й інше – ймовірно вночі ви, самі цього не знаючи, трете або тиснете вашими зубами з неймовірною силою. Тоді шукайте клініку, де вам це діагностують та допоможуть вирішити проблему.

Правило №2

Якщо перед вами постала потреба у складному лікуванні. Наприклад, видаленні чотирьох зубів мудрості, у відновленні відсутніх зубів, лікування, що потребує нарощення кістки, вирощуванні ясен, ортодонтичному лікуванні, тощо… Тоді вам потрібен не просто лікар-стоматолог, а дуже професійна клініка, що спеціалізована на складному лікуванні.

Не існує лікаря, який вміє все - вам потрібна команда лікарів – «оркестр віртуозів», де кожен лікар займається чимось одним, складним та спеціалізованим.

Правило №3

Якщо ви шукаєте хорошу стоматологічну клініку – завжди звертайте увагу на бренд  та репутацію клініки.

А ще – на  рівень обладнання, медикаментів для наркозу, будь-яких матеріалів (пломб чи імплантатів). А також на те, що сьогодні найважливіше – на рівень медичної або інфекційної безпеки. Важливо нічим не заразитись! Також важливо розуміти, що це прерогатива власника клініки –  хоче він вкладати в це гроші чи ні. І ніяк не лікаря, який працює в клініці.

Якщо на вході в клініку ви побачите бахіли, то, швидше за все, власник не розуміється, що таке інфекційна безпека, а створює лише видимість такої безпеки.

Правило №4

В клініці має бути обладнана операційна для зубних імплантацій, а не звичайний кабінет. В операційній все – від крісла до меблів має бути мобільним – щоб все це можна було відсунути та ретельно прибрати кімнату, продезінфікувати.

Також зверніть увагу, що в операційній немає бути води та каналізації – це зводить до мінімуму доступ  мікроорганізмів.

Запитання – навіщо вам, як пацієнту, знати, як має виглядає стоматологічний кабінет? Відповідь – щоб нічим не заразитися. Все просто – перед вами у цьому кабінеті могла бути інша людина і вона могла бути хворою. Вам же відомо, що короновірус, як і вірус гепатиту С, знаходиться в слині. Так ось запитання – чи все в цій клініці зробили, чи ретельно за правилами прибрали, чи гарно помили, продезінфікували для того, щоб пізніше приймати там вас? Ви скажете – що занадто дорого ретельно мити та дезінфікувати після кожного клієнта. Так дорого, але сьогодні всі мають розуміти, що за безпеку потрібно платити!

Правило №5

Пам’ятайте, самостійно у вашому роті лікар не бачить більшості проблем. Тому панорамний рентген перед початком лікування – обов’язковий. Зверніть увагу на те, що, якщо у вашій новій клініці не запропонували вам зробити знімок – то це має насторожити. Перед лікуванням кожному лікарю треба ретельно все вивчити (зуби, суглоби, м’язи). Потім, клініка яка займається складним лікуванням - це команда, а не один лікар. Тому не один лікар вирішує ваш план лікування, а команда. Навіть я професор, який консультує усіх дорослих пацієнтів, висловлює лише припущення, а план лікування погоджує консиліум.

Далі складається остаточний план лікування, а лише тоді – можна приступати до його реалізації.

І останнє. Якщо ви прийшли в нову для вас клініку – просто попросіть зробити вам екскурсію. Придивіться до всього того, що я описав вище. І лише потім приймайте рішення про лікування.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]