Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.09.2021 14:41

Міфи та хибні уявлення про вініри. Коментар стоматолога

Засновник стоматологічного медичного центру Yarema Dental

Міфи про вініри.

Вініри - це один з найкращих засобів поліпшення естетичного вигляду вашої усмішки. Стоматологи використовують їх в своїй практиці вже декілька десятиліть. Технології не стоять на місці, вініри та процес їх встановлення постійно покращуються. Проте в суспільстві ще існує багато міфів та помилкових уявлень про вініри. І далі я спробую спростувати деякі з них.

Міф №1: Вініри дуже помітні

Серед пацієнтів поширені побоювання, що інші люди легко розпізнають встановлені вініри. Та, як я вже писав вище, стоматологія і супутні технології постійно розвиваються. Наразі лікарі можуть встановлювати своїм пацієнтам вініри виготовлені з кераміки за індивідуальними зразками, подібними до анатомії зубів - відповідають їх формі, розміру, товщині та кольору. Розпізнати їх, в переважній більшості випадків, зможе лише ваш стоматолог.

Міф №2: Вініри виконують лише косметичну функцію

Ще одна помилкова думка полягає в тому, що вініри начебто використовуються лише в косметичних цілях. Але насправді, з їх допомогою можна відновити і функцію зубів.

Завдяки неймовірній міцності кераміки, вони також захищають ваші зуби від різноманітних пошкоджень. Їх використовують і для нарощування зламаних зубів, ними закривають великі проміжки між сусідніми зубами, а також зуби, що змінили свій колір. З допомогою вінірів відновлюють правильний прикус.

Міф №3: Встановлювати вініри боляче

Багато пацієнтів чули хибне твердження про те, що встановлювати вініри боляче. Це неправда, адже ця стоматологічна операція проводиться під місцевою анестезією, що робить її абсолютно безболісною. Все частіше пацієнти вибирають медикаментозний сон, а саме седацію. Це пов’язано з тим, що деколи, щоб змінити усмішку, необхідно встановити 28 одиниць керамічних вінірів, що вимагає багато часу. Після правильного встановлення вінірів пацієнт не повинен відчувати болісних відчуттів. Якщо ви все ж відчуваєте дискомфорт чи біль - зверніться до стоматолога, можливо вініри було встановлено не якісно.

Міф №4: Вініри вимагають значного видалення поверхні зуба

Абсолютно закономірно, що збереження поверхні власних зубів турбує більшість пацієнтів, які встановлюють вініри. Та будьте певні, професійний стоматолог робитиме усе, щоб зберегти якомога більшу частину вашого зуба. При цьому видаляється лише мінімально необхідна для розміщення вініру частина. Як правило, це дуже маленька ділянка емалі його передньої частини. І це, насправді, одна з важливих переваг вінірів над коронками, які вимагають значно більшого зменшення площі поверхні зуба. Ціль якісного препарування зуба під вінір - залишити зуб живим і покритим емалю.

Міф №5: Встановлення вінірів потребує багаторазових відвідин стоматолога

Стоматологи прекрасно розуміють, що пацієнти хочуть проводити якомога менше часу в стоматологічному кабінеті. Але ми також розуміємо необхідність забезпечити якісне лікування для кожного відвідувача. Насправді, вініри можна встановити й за два прийоми. Але ми рекомендуємо зробити хоча б два-три візити, щоб краще спланувати майбутнє встановлення і потім переконатися, що все йде за планом. Загалом ця процедура навряд чи займе у вас більше, ніж п’ять візитів до стоматолога. Знову ж таки, сучасні технології та інноваційні рішення значно спростили процес встановлення вінірів.

Міф №6: Вініри призначені лише для передніх зубів

Це дуже поширена помилка, яку ми часто чуємо. На задні зуби встановлють керамічні накладки, які за технологію подібні до вінірів.

Міф №7: Вініри легко змінюють колір від їжі та напоїв

Багато людей вважають, що вініри, як і природні зуби легко забруднюються такими продуктами чи напоями, як кава, червоне вино та чай. Однак будьте певні, що це не так. Порцелянові вініри протистоять плямам. Одна з констант властивості кераміки - вона не міняє кольору. Але звісно, навіть після їх встановлення, необхідно дотримуватись належного рівня гігієни порожнини рота.

Міф №8: Вініри занадто дорогі

Якщо ви все ще вагаєтесь чи витрачати гроші на вініри, зрозумійте - що це завжди інвестиція в себе. В довгостроковій перспективі вона багато разів окупиться, адже ви щодня будете бачити у дзеркалі свою бездоганну усмішку. Вартість хорошого вініра починається від 650 $ при службі 25 років, тому день користуванням вініром коштує 0,07 центу. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]