Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.06.2023 23:06

Що таке червоне повідомлення Інтерполу і як воно працює?

Адвокат. Керуючий партнер Schendler Law Firm

Червоне повідомлення вважають за міжнародні ордери на арешт. Але це не так.

Інтерпол — це міжнародна організація кримінальної поліції, до якої входять 194 держави-члени, створена для зміцнення міждержавного співробітництва поліції. Варто зазначити, що вона не має права заарештовувати чи затримувати будь-кого.

Саме Інтерпол координує мережу поліції та експертів зі злочинності з усього світу. Кожна з його держав-членів має національні центральні бюро Інтерполу (НЦБ). Ці бюро перебувають у віданні співробітників національної поліції.

Центральні бази даних організації містять велику інформацію про злочинців, доступну в реальному часі. Інтерпол підтримує країни у боротьбі зі злочинністю. Основними напрямами діяльності є кіберзлочинність, організована злочинність та тероризм.

Червоне повідомлення є проханням держави-члена до інших держав допомогти знайти і заарештувати особу, яка розшукується у кримінальній справі, і надалі екстрадувати її. Важливо наголосити, що це добровільна система. Жодна держава-член не зобов’язана за законом заарештовувати будь-кого на підставі червоного повідомлення.

Інтерпол у різних формах існує з 1922 року і щорічно фінансується приблизно на $200 млн. Потужність Інтерполу полягає у його здатності схиляти країни до екстрадиції злочинців.

За зі своїм статутом, Інтерполу заборонено проводити будь-які політичні, військові, релігійні чи расові втручання, тому передбачається, що його діяльність обмежується кримінальним переслідуванням.

Сім видів повідомлень Інтерполу

Існує шість видів повідомлень, правий верхній кут їх маркується емблемою організації одного з шести кольорів – червоний (Red Notice), синій (Blue Notice), зелений (Green Notice), жовтий (Yellow Notice), чорний (Black Notice) та помаранчевий (Orange Notice), а також новий, сьомий вид — спеціальне міжнародне повідомлення, що видається спільно з Організацією Об’єднаних Націй (United Nation Notice). 

Помаранчеве (Orange Notice): Той випадок коли людина або подія становлять загрозу громадській безпеці, приймаюча країна видає повідомлення помаранчевого кольору. Вони також надають будь-яку інформацію про подію або підозрюваного. Ця країна зобов’язана попередити Інтерпол про ймовірність такої події на підставі наявної інформації.

Синє (Blue Notice): Повідомлення використовується для пошуку підозрюваного, місцезнаходження якого невідоме. Інші держави-члени Інтерполу проводять пошуки доти, доки особа не буде знайдена і держава видачі не буде поінформована. Лише після цього може бути зроблена екстрадиція. 

Жовте (Yellow Notice): Схожи з синім повідомленням, жовте повідомлення використовується для пошуку зниклих безвісти. Однак, воно не для підозрюваних у кримінальних злочинах, а для людей, зазвичай неповнолітніх, яких неможливо знайти. Також воно для людей, яких не можуть ідентифікувати себе через психічне захворювання. 

Червоне (Red Notice): Червоне повідомлення означає, що скоєно тяжкий злочин, і підозрюваний є небезпечним злочинцем. Інтерпол дає вказівку незалежно від країни, в якій перебуває підозрюваний, стежити за цією людиною, а також переслідувати та заарештовувати підозрюваного доти, доки не буде зроблено екстрадицію.

Зелене (Green Notice): Повідомлення дуже схоже на червоне повідомлення з аналогічною документацією та обробкою. Основна відмінність у тому, що зелене повідомлення призначене для менш серйозних злочинів.

Чорне (Black Notice): Чорне повідомлення призначене для непізнаних тіл, які не є громадянами країни.

Спеціальне міжнародне повідомлення, що видається спільно з Організацією Об’єднаних Націй (United Nation Notice): Видається щодо осіб та організацій, що входять до Зведеного переліку ООН як пов’язаних з Аль-Каєдою та рухом Талібан. На додаток до боротьби з тероризмом така співпраця дозволяє поповнювати бази даних Інтерполу інформацією ООН та допомагати ООН в уточненні інформації, що міститься у Зведеному переліку.

Найчастіше видається міжнародне повідомлення Інтерполу з червоним кутом (Red Notice), і його випуск може спричинити хвильові ефекти серед країн світу. Червоне повідомлення, що людина становить загрозу громадській безпеці і з нею слід поводитися відповідним чином.

Для того щоб Інтерпол видав червоне повідомлення, країна-член має вказати ім’я підозрюваного та причину, через яку вони хочуть, щоб він був внесений до списку. Дані підозрюваного передаються до Генерального секретаріату Інтерполу та перевіряються — вони повинні відповідати вимогам Статуту та правил Інтерполу.

Одразу як тільки червоне повідомлення буде схвалено, дані підозрюваного будуть надіслані до всіх 194 країн-членів.

Важливо! Червоне повідомлення не є ордером на арешт, і те, як країна ставитися до червоного повідомлення, вирішує сама країна. Сьогодні злочинцям по всьому світу видано майже 70 000 червоних повідомлень.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]