Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.06.2021 17:01

Чи може бути банк управителем ФФБ?

Генеральний директор Асоціації з управління фінансами та інвестиціями (FIMA)

28 травня відбувся черговий мітинг інвесторів «Аркади»

З самого ранку кияни милувалися яскравими плакатами протестувальників на Майдані Незалежності, під Національним банком та Кабінетом Міністрів. Вимоги такі самі як і рік тому – вкладники хочуть отримати довгоочікуване сплачене житло у ЖК «Еврика», «Патріотика» та «Патріотика на озерах». Для цього необхідні політична воля та пільговий кредит у розмірі 3,6 млрд грн для добудови об’єктів. Результат мітингів незмінний – чиновники розводять руками та обіцяють уникнути прецедентів у майбутньому.

Нагадаємо, 24 вересня 2020 року Банк «Аркада» був визнаний неплатоспроможним.

Це був не класичний банк, це був банк-управитель ФФБ, який спирався на норми спеціального Закону «Про проведення експерименту в житловому будівництві на базі холдингової компанії «Київміськбуд». Його основна діяльність концентрувалася на управлінні фондами фінансування будівництва (ФФБ) та самим будівництвом.

На відміну від «класичних» управителів ФФБ, які мають ліцензію, звітують регулятору (НКЦПФР) та працюють виключно у рамках закону про ФФБ, Банк «Аркада» нічого цього не робив.

Цей (увага!) так званий «банківський ФФБ» не підпадав під регулювання Комісії, оскільки його управитель - банк.

У свою чергу НБУ, здійснюючи нагляд за Банком «Аркада», зосереджувався не на аркадівських ФФБ, а на його банківській діяльності. Звучить доволі дивно, але це факт. Як і те, що за даними на кінець 2020 року, фонди фінансування будівництва були у восьми діючих банків та 17 банків, які знаходяться в процесі ліквідації. І тільки у п’яти із цих 17, що ліквідуються, вдалося врятувати ФФБ шляхом зміни управителів і їх передачі небанківським, традиційним управителям ФФБ.

Чи можна пояснити пересічному громадянину у чому ж різниця між банківським та небанківським ФФБ? (ні, участь у мітингах не входить у базовий пакет). Перш за все, на відміну від фінансової компанії-управителя, банк-управитель відкриває рахунки ФФБ у своєму балансі, тобто «вливає» кошти довірителів до своїх оперативних резервів. Що, як ви розумієте, зовсім не гарантує того, що вони будуть витрачені саме на будівництво об’єкту.

Керуючий же, який не є банківською установою, відкриває в банку окремий поточний рахунок, який і є рахунком саме того фонду.

Більше того, фонди фінансування Банку «Аркада» були створені з порушенням закону про ФФБ , у якому чітко прописано, що забудовник, ФФБ і керуючий банк повинні бути абсолютно незалежні один від одного. У випадку з «Аркадою» все це були одні й ті ж люди.

Як результат, в середині «Аркади» роками накопичувалися проблеми, а добудова старих житлових комплексів фінансувалися за рахунок грошей, зібраних під нові об’єкти. Нічого не нагадує?

В результаті, 12 тисяч інвесторів втратили можливість отримати вже проплачене житло у житлових комплексах «Еврика», «Патріотика» та «Патріотика на озерах».

Під час численних обговорень проблем «Аркади» Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) звернув увагу на те, що законодавство не передбачає відшкодування коштів, переданих інвесторами в довірче управління банку. Згідно із законом, Фонд покриває тільки депозити. І що стосується їх, то 90% клієнтів свої гроші отримали протягом місяця. Решта 10% - в міру стягнення грошей ФГВФО з продажу активів «Аркади» (якщо вони є).

Клієнти ж фонду фінансування будівництва - це зовсім інший випадок. Згідно із законом, Фонд гарантування нічого цим людям не винен.

Тому нагадаю просту істину – звертайте увагу де і у кого ви купуєте квадратні метри. Трошки уваги на цьому етапі позбавить зайвих проблем у майбутньому.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]