Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.10.2017 16:00

Що дасть Хмельницькому продаж майна через OpenMarket

Ексгенеральний директор ДП «СЕТАМ»

Чесний, відкритий продаж майна – надійне джерело коштів для бюджету.

Взаємовигідна співпраця

18 жовтня 2017 року відбулося підписання угоди про співпрацю та партнерство та меморандуму про співпрацю з організації та проведення електронних торгів з Хмельницькою міською радою. З боку міста документ підписав  заступник міського голови Володимир Гончарук. Також до системи долучилася Хмельницька районна рада.

Для чого потрібні такі послуги? Справа в тому, що органи місцевого самоврядування та комунальні підприємства можуть заробити додаткові кошти для свого розвитку. Для цього в місті є достатній ресурс та можливості, а державна система електронних аукціонів СЕТАМ створила механізм для його реалізації.

 

setam1.jpg

В місті завжди є надлишкове майно, що просто «вісить» на балансі не даючи жодної користі. Ба більше – подекуди завдаючи збитків: нарахування амортизації, потреба в періодичній інвентаризації, витрати на зберігання, охорону. Види такого майно можуть бути дуже різними: від металобрухту та непридатної техніки до приміщень.

Тож тепер керівники комунальних підприємств Хмельницького зможуть продавати неліквідне майно через систему державних електронних аукціонів із значним підвищенням ціни.

Надійний партнер

OpenMarket ( СЕТАМ ) - це чесний, простий та ефективний засіб реалізації арештованого майна через мережу Інтернет. Система працює на всій території України з 2014 р. Підприємство належить Міністерству юстиції України.

Тож у випадку СЕТАМ надійність аукціону гарантується державою. Доступ до повного переліку майна, яке продається в системі – повністю відкритий. А всі бажаючі можуть вільно зайти на сайт  СЕТАМ  та обрати лот, що планується до продажу.

Можна побачити, які середні ціни на таке майно, оцінити відкритість процедури та відслідкувати всі етапи продажу майна. Система побудована максимально відкрито та зрозуміло. А значить, кожен потенційний покупець може переконатись у незаангажованості електронних аукціонів.

Додатковим фактором надійності є робота майданчику на технології Blockchain. Це технологія, якій довіряє весь світ, оскільки вона є однією з найбільш захищених. Її неможливо обдурити. Завдяки інноваційному способу зберігання та накопичення даних, кожен бажаючий матиме змогу перевірити хронологію усіх дій, здійснених під час аукціону і, що нічого не було зроблено заднім числом.

Тож система повністю ізольована він втручання людського фактору. Переможець той й лише той, хто дав найбільшу ціну за лот.

Конкуренція дає високі ціни

Чим більше покупців змагаються за лот – тим більша конкуренція. Чим більше конкуренція – тим вишче ціна. Чим більше ціна – тим більше грошей йде в бюджет. Все просто.

В нас є модуль статистики , який підтверджує ефективність цієї моделі. Особливості СЕТАМ в тому, що 40-тисячна армія постійних користувачів системи дозволяє залучити до конкретного аукціону з продажу майна якомога ширше коло учасників. Й ця форма явно ефективніша ніж, наприклад оголошення в газетах.

Чому ціни ростуть? Це психологічна особливість будь-яких торгів, оскільки, якщо вже людина бере в ньому участь – то вона ставить собі за мету придбати бажаний товар. Вона вже бачить його «своїм».

При цьому, пілотні продажі майна вже давно принесли кошти організаторам – місцевим комунальним та державним установам, органам місцевого самоврядування. Так, Івано-франківська облрада тричі безуспішно продавала автомобілі зі свого автопарку на місцевій регіональній біржі. А через СЕТАМ продали швидко – й набагато дорожче за стартову ціну. Переваги системи вже відчули органи місцевого самоврядування в Миколаївській, Херсонській, Черкаській, Івано-Франківській, Закарпатській, Дніпропетровській областях та місті Києві.

Приємний бонус для міста - для місцевих органів влади та підприємств послуги системи є безкоштовними. Комісія для органів місцевого самоврядування в СЕТАМ становить 0%. У разі успішного продажу, комісію платить переможець торгів і вона коливається в межах 1-3%.

На сьогодні в системі вже реалізовано 36 тис. торгів, загальною вартістю 4,9 млрд. грн.. Кожен другий лот продається з приростом ціни, а середнє зростання – більше 11 відсотків.

Тож я радий, що Хмельницький долучився до нашої системи.

Впевнений, спільними зусиллями ми залучимо кошти на розвиток міста.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]