Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.10.2013 13:44

Енергоефективність - практичний вимір. Досвід країн ЄС, що може бути з

Народний депутат України V, VI, VII скликання від Партії регіонів

Зношений житловий фонд, аварійний стан теплокомунікацій, стрімке зростання цін на енергоносії… Як це не дивно, але ці актуальні сьогодні для України проблеми, колись були не менш актуальними для багатьох країн Євросоюзу.

Словаччина. Новежиття  «радянського спадку»

Хоч ниніСловаччина є членом Євросоюзу, більшість багатоквартирних будинків у цій країні(88,5%) були побудовані ще за часів соціалістичної Чехословаччини (1946-1990) звикористанням технології швидкомонтованих панельних будинків, широко поширенихв колишніх країнах Східного блоку в тому числі й в Україні.

Крім того, як ів Україні, основними джерелами енергопостачання в Словаччині є природний газ(60,5%) і вугілля (37,1%). На геотермальні та поновлювані джерела енергіїприпадає лише 2,5% виробництва енергії. Більшість будинків у Словаччиніпідключені до систем центрального теплопостачання. Однак, зростання цін наенергоносії і неефективність постачальників централізованого теплопостачанняпризвели до того, що в певний час деякі будинки відключилися від мережцентрального опалення та інвестували в індивідуальні системи теплопостачання.Пік переходу випав на початок 2000-них років.

Проте, відмовавід централізованого теплопостачання проблеми не вирішувала, тому що суттєве зростанняцін на енергоносії (електроенергію та газ) призвело до подорожчання тепла навітьв тих будинках, де були встановлені індивідуальні системи опалення.

З цих причинпитання підвищення енергоефективності будівель було визначено владою країни якпріоритетне. Реконструкція житлових будівель передбачала такі заходи, щосприяють зменшенню споживання енергії:

• утеплення зовнішніх стін;
• ізоляція даху (водонепроникність і теплоізоляція);
• заміна вікон у приміщеннях загального користування і вхідних групах;
• заміна всіх вікон (зазвичай проводиться індивідуально власниками квартир);
• утеплення стель підвалу;
• термостатичні клапани та налагодження системи опалення;
• реконструкція вертикальних труб і горизонтальних труб розподілу;
• реконструкція електричних установок (всередині квартири проводитьсявласниками помешкання);
• реконструкція електропроводки.

Нинізаконодавство Словаччини зобов'язує керуючих будинками або інші органи, які відповідальніза функціонування та експлуатацію будівель, раз на три роки доповідати про їхенергетичну ефективність з точки зору споживання тепла і гарячої води. Вониповинні оцінювати теплопродуктивність, в тому числі й кліматичні дані, а такожперевіряти можливість підвищення енергоефективності в будівлях, якими управляють,спираючись на інформацію від консалтингових компаній, інших менеджерів будівель,а також інформацію потенційних інвесторів. Усі звіти аналізуються СловацькимЕнергетичним Агентством.


Угорщина.Архітектурна спадщина VS теплозбереження

Досвід Угорщиниможе бути використаний в Україні в таких містах, як Львів, Одеса, Миколаїв, Харківта інших, де в центральній частині міста зосереджена велика кількість старихбудівель, які мають історично-архітектурну цінність.

Справа в тім,що більш ніж третина міських багатоквартирних будинків в Угорщині булипобудовані до 1960 року, а 20% - ще до Першої Світової Війни. У зв'язку зісторичною та естетичною цінністю їх зовнішнього вигляду, загальнареконструкція та модернізація були не реальними для здійснення, адже змінюватизовнішній вигляд фасаду було неприпустимим.

Тому зусилля змодернізації були зосереджені на поліпшенні характеристик теплозбереження віконта дахів, а також на ізоляцію верхнього й нижнього поверхів (включаючи підвали йстелі підвалу), що у підсумку дало свої результати щодо енергозбереження.


Німеччина.Футуризм «пасивного будинку» - від мрії до втілення

Технологія «пасивнийбудинок» була винайдена доктором наук Вольфганом Файстомв німецькому місті Дармштадт. Фізик - будівельник за фахом, він розраховувавенергетичні баланси будівель до тих пір, поки йому не вдалося вирахувати такі показникибудівлі, при застосуванні яких спеціальна система опалення буде не потрібнавзагалі. Енергетична концепція «пасивного будинку» дозволяє знизити витратуенергії в новобудовах у 8-10 разів. У той час, як звичайні будівлі в Німеччиніспоживають від 150 до 250 кВт/м? на рік, «пасивному будинку» достатньо лише10-15 кВт/м? на рік.

Будівництвожитлових будівель за концепцією «пасивного будинку» вже досить поширене вНімеччині й має великий успіх. Крім того, численні інноваційні проектиреалізовані також при проектуванні й будівництві об’єктів соціальноїінфраструктури країни.

Показовимпроектом є будівля початкової школи «Зюйд-ост» за технологією «пасивний будинок»у швабському регіоні німецької Баварії.

У школі,побудованої за стандартом «пасивного будинку», досить багато тепла, виробленого25 учнями та одним учителем ( що відповідає 1,5 кВт), щоб цілий рік у достатніймірі опалювати класне приміщення під час навчального процесу.

Завдяки великійкількості людей, що знаходяться в приміщенні, витрати на ізоляцію школи-«пасивногобудинку» менші, ніж витрати на ізоляцію житлових «пасивних будинків». Крімтого, однією з переваг школи, побудованої за технологією «пасивний будинок», єте, що навіть при відключенні теплових насосів на кілька днів температуравсередині приміщення не знизиться до критичних показників. Спеціальні вікна для«пасивного будинку» гарантують комфорт в зимовий час однаково для всіх навчальнихмісць, навіть для тих, що розташовані поблизу вікон.

Якість повітряв «пасивному будинку» також вигідно відрізняється від інших будівель.Контрольована механічна вентиляція забезпечує приплив 15-20 м? свіжого повітря налюдину, що відповідає повному повітрообміну в приміщенні двічі на день. Крімтого, завдяки такій технології гарантується відсутність шуму і протягів укласній кімнаті.

Таким чином, вбудівлі «пасивного будинку» не тільки значно знижуються експлуатаційні витрати,а також створюються більш сприятливі умови для навчання школярів та роботивчителів.

Уроки дляУкраїни

Це лише три приклади з сотень, які наочно ілюструють,що Україна - далеко не перша держава в Європі, котра зіштовхнулася ізнеобхідністю підвищення енергоефективності житлових будинків та будівельсоціального призначення. Позитивним для нас є те, що освоюючи нові технології,ми вже можемо покладатися на практичний досвід інших країн. Акумулюючирезультати вже реалізованих реформ і власних розробок - ми можемо знайтинайбільш прийнятні моделі для кожного регіону України, враховуючи його індивідуальнуспецифіку.
Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи