Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.12.2022 23:36

Реформа надрокористування. Прийнято важливі законодавчі зміни

Адвокат, партнер Адвокатського обʼєднання "Schendler" та співзасновник "Надра Інвест Консалтинг"

Нещодавно Верховна Рада ухвалила у другому читанні євроінтеграційний законопроєкт №4187 щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами.

Серед ключових новел законопроєкту – лібералізація обігу спеціальних дозволів,впровадження наскрізних ліцензій на розвідку та видобування

Крім того, запроваджується поняття «мале надрокористування», яке передбачає можливість поза аукціоном отримати спеціальний дозвіл на розробку корисних копалин місцевого значення для власників земельних ділянок площею до 25 га.

Отже, що передбачено законопроєктом?

1. Спрощення і пришвидшення дозвільних процедур 

Скасування дублюючих дозволів. Зменшення кількості випадків, які вимагають надання висновків. Спецдозвіл можна буде отримати втричі швидше та розпочати видобуток на ділянці вже через 5 місяців. Впроваджуються наскрізні ліцензії - можливість отримати  один дозвіл одразу (на геологічне вивчення і на видобування корисних копалин) тощо.

2. Діджиталізація галузі та доступ до геологічних даних

Створення Єдиної державної інформаційної системи користування надрами, до якої будуть інтегровані всі наявні реєстри з геологічною інформацією. Підприємства подаватимуть документи онлайн для отримання дозволів і звітуватимуть про роботу через е-кабінет надрокористувача.

3. Використанням кращих міжнародних практик

Передбачено право проводити оцінку запасів за міжнародними стандартами.

4. Гарантії прогнозованості роботи для надрокористувачів 

Законопроєктом передбачено закріпити всі процедурні питання саме на рівні Кодексу України про надра.

5. Захист національних інтересів

Заборона на користування українськими надрами для громадян та резидентів країни-агресора, осіб, які перебувають під санкціями, а також компаній, істотну частку в яких мають росіяни.

Новели законопроєкту – це значний крок держави назустріч бізнесу. А також, потужний сигнал міжнародним партнерам про те, що Україна впевнено  євроінтеграційний курс. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]