Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.06.2021 16:31

Прийнято Закон щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України

Адвокат, партнер Адвокатського обʼєднання "Schendler" та співзасновник "Надра Інвест Консалтинг"

Верховна Рада прийняла Закон "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України".

Варто зазначити, що результатами голосування народні депутати 255 голосами підтримали правку №453 щодо доповнення Розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення", згідно з яким «Перший склад Конкурсної комісії розпочинає роботу за умови призначення щонайменше чотирьох членів Конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями, в порядку, визначеному цим Законом. Рішення першого складу Конкурсної комісії є ухваленим, якщо за нього проголосували не менше, ніж чотири члени Конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями».

Вища кваліфікаційна комісія суддів України буде вважатися повноважною за умови призначення до її складу не менше 11 членів.

У випадку  закінчення строку повноважень члена ВККС, внаслідок чого Вища кваліфікаційна комісія суддів України вважатиметься неповноважною, такий член Комісії продовжує виконувати свої повноваження до дня призначення на його посаду іншої особи, але не більше трьох місяців.

Які вимоги до члена ВККС?

Отже, членом ВВКС зможе бути громадянин України, який:

1) володіє державною мовою;
2) має вищу юридичну освіту;
3) стаж професійної діяльності у сфері права не менше 15 років;
відповідає критеріям доброчесності, професійної компетентності.

Крім того, член ВККС повинен дотримуватись політичної нейтральності, не може належати до політичних партій, професійних спілок, брати участь у будь-якій політичній діяльності.

Щодо порядку проведення конкурсу та призначення на посаду члена ВККС

Призначення на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України буде здійснюватись Вищою радою правосуддя за результатами конкурсу строком на чотири роки.

Конкурсна комісія проводить добір кандидатів на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, які відповідають критеріям доброчесності та професійної компетентності, з розрахунку не менше двох кандидатів на одну вакантну посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

За результатами проведеного конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Конкурсна комісія формує перелік кандидатів, які відповідають критеріям доброчесності та професійної компетентності, та передає його до Вищої ради правосуддя.

Вища рада правосуддя проводить співбесіду з рекомендованими Конкурсною комісією кандидатами відкрито та приймає за її результатами обґрунтоване і вмотивоване рішення про призначення або про відмову в призначенні відібраних кандидатів на вакантні посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]