Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.06.2021 12:30

Як оформити електронну трудову книжку?

Адвокат, партнер Адвокатського обʼєднання "Schendler" та співзасновник "Надра Інвест Консалтинг"

10 червня 2021 року набув чинності Закон України № 1217-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі".

Закон набрав чинності через три місяці з дня його опублікування, крім положень стосовно приведення у відповідність актів Кабміном, які набрали чинності з дня опублікування.

Облік трудової діяльності працівника здійснюється в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування у порядку, визначеному Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

На вимогу працівника, який вперше приймається на роботу, трудова книжка оформляється роботодавцем в обов'язковому порядку не пізніше п'яти днів після прийняття на роботу.

Власник або уповноважений ним орган на вимогу працівника зобов'язаний вносити до трудової книжки, що зберігається у працівника, записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення, заохочення та нагороди за успіхи в роботі.

Станом на сьогодні, внесення даних на сайт Пенсійного фонду України здійснюється шляхом прикліплення скан-копій паперової трудової книжки.

Отже, громадянин має підготувати копії наступних документів:

• Трудової книжки.

Сканувати необхідно лише заповнені сторінки з розділів “Відомості про роботу”, “Відомості про нагородження”, а також вкладиші оригіналу трудової книжки. 

Варто зазначити, що порожні сторінки трудової книги сканувати не потрібно;

• Окремої згоди на обробку даних від працівника. Цей документ треба підготувати, якщо дані вносить роботодавець. Станом на зараз її подають у довільній формі роботодавцю та сканують. 

Ці копії документів направляє працівник самостійно або безпосередньо роботодавець.

У разі якщо працівник, все ж таки, бажає подати самостійно документи на сайт Пенсійного фонду України, то спершу необхідно отримати відповідний електронний цифровий підпис (ЕПЦ)

ЕПЦ можна зберегти на будь-якому носії (комп'ютер, флешка, мобільний телефон).

Отримати електронний підпис громадяни України можуть  безкоштовно у КНЕДП ІДД Державної податкової служби або у відділені обслуговуючого його банку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]