Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.01.2023 12:41

Сплатив штраф за порушення ПДР виконавчій службі й можна одразу сміливо їхати?

Адвокат

Не завжди, оскільки не все так просто.

На жаль, коли справа дійшла до виконавчої служби, скоріш за все, Ваш автомобіль оголошено в розшук та на нього накладено арешт виконавчою службою для примусового виконання постанови про накладення адміністративного стягнення по справі про адміністративне правопорушення.

Не рідкісною є ситуація, коли Ви вирішили вирушити в подорож на власному автомобілі у довгоочікувану відпустку і  випадково (наприклад, через портал “Дія” або шляхом моніторингу іншого електронного сервісу) дізнаєтесь про те, що Ви є боржником у виконавчому провадженні, а Ваш автомобіль оголошено в розшук та на нього накладено арешт.

В цій статті розглянемо алгоритм Ваших дій у разі, якщо Ви погоджуєтесь із постановою про накладення адміністративного стягнення або просто не бажаєте витрачати час на оскарження штрафу, тобто Ви згодні сплатити штраф та всю похідну від нього заборгованість (виконавчий збір, витрати виконавчого провадження). 

Спочатку, звісно, Вам необхідно звернутись до виконавчої служби для того, щоб отримати доступ виконавчого провадження. Зазвичай, всі необхідні відомості щодо конкретного державного виконавця та засобів зв'язку із ним будуть міститися в електронному сервісі за допомогою якого Ви дізнались про неприємну ситуацію з Вашим автомобілем.

Далі, отримавши від державного виконавця реквізити для сплати штрафу та похідної від нього заборгованості, Ви здійснюєте її оплату зручним для Вас способом. 

В першу чергу, після того як Ви сплатили штраф, виконавчий збір, витрати виконавчого провадження – виконавець повинен винести постанову про зняття з розшуку Вашого транспортного засобу та надіслати цю постанову до Міністерства внутрішніх справ України та Національної поліції.

Примітка. Однак, відповідно до ч.3 ст.36 Закону України “Про виконавче провадження” - розшук транспортного засобу боржника припиняється в разі його виявлення, про що виконавцем не пізніше наступного робочого дня виноситься постанова про зняття майна з розшуку, але на практиці Вам самим перед тим як їхати за власним автомобілем варто звернути увагу на наявність вищевказаної постанови. 

На щастя, з 2018 року взаємодія Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України та органів і осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів здійснюється відповідно до Інструкції з формування та ведення інформаційної підсистеми "Гарпун" інформаційно-телекомунікаційної системи "Інформаційний портал Національної поліції України", яка затверджена Наказом МВС України № 487 від 13.06.2018р. (далі - Наказ МВС № 487), що позбавляє Вас необхідності як в “старі” часи бігати з інстанції в інстанцію, “обривати” телефони в надії отримати всі необхідні Вам документи.

Вищевказана Інструкція передбачає взаємодію шляхом обміну документами в електронному вигляді за допомогою інформаційної підсистеми «Гарпун», призначеної для обробки відомостей про транспортні засоби усіх типів та номерні знаки ТЗ, які розшукуються у рамках кримінального, виконавчого проваджень, проваджень у справах про адміністративні правопорушення, оперативно-розшукової діяльності, а також за ухвалою слідчого судді, суду.

Тобто після винесення постанови виконавець в електронному вигляді  з використанням електронного цифрового підпису через автоматизовану систему виконавчого провадження надсилає до ІП «Гарпун» постанову про зняття з розшуку Вашого транспортного засобу.

Тоді як людині зрозуміти коли після сплати штрафу можна сміливо вирушити в подорож?

Оскільки Ви, як сторона виконавчого провадження (боржник), з того моменту як Ви отримали постанову про відкриття виконавчого провадження де зазначено його ідентифікатор – Вам необхідно відслідковувати в системі  автоматизованої системи виконавчого провадження появу (АСВП) постанови про зняття з розшуку Вашого транспортного, постанови про закінчення виконавчого провадження із скасуванням арешту. Електронний сервіс АСВП, розташований за електронною адресою: https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors.

Також, як показала практика, необхідно перевірити себе в Єдиному реєстрі боржників, цей електронний сервіс розташований за електронною адресою: https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors.

Коли довгоочікувані постанови з'являться в АСВП та у вкладці “Інформація про виконавче провадження” буде зазначено про припинення розшуку майна боржника, зняття з нього арешту та закінчення виконавчого провадження у зв'язку з повним фактичним виконанням рішення, а в Єдиному реєстрі боржників про Вас буде відсутній запис – можна сміливо вирушати в подорож на власному авто.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]