Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.04.2010 14:20

Вісімнадцять чинуш на тисячу душ.

Економіст

Ситуацию з розбудовою державної служби в нашій країні ілюструють дані державної статистики. Користуючись офіційними даними, що висвітлені на сайті державного комітету статистики та сайту Головдержслужби, можна сказати про загальне випереджаюче зростання к

Ситуацию з розбудовою державної служби в нашій країні ілюструють дані державної статистики.  Користуючись офіційними даними, що висвітлені на сайті державного комітету статистики та сайту Головдержслужби, можна сказати про загальне випереджаюче зростання кількості зайнятих в органах державної влади та місцевого самоврядування у порівнянні із загальною кількістю занятих в економіці.
За останні роки кількість держаних службовців, включаючи службовців місцевого самоврядування зросла  з 259,0 тисяч у 2000 році до 391 тисячі у 2008 році (на 131 тисячу чоловік). Таким чином,  зайнятість у державних і місцевих управлінських  органах зросла на 50,6 %. В середньому кожного року кількість службовців зростала на 4,7%.  При цьому статистично зростання чисельності службовців у 2001-2003 роках відбувалась за рахунок більш високих щорічних темпів зростання -  6-9%%.  У подальшому армія чиновників зростала не за рахунок зростання темпів, а  по інерції, однак кожного року досить педантично –  в середньому на 16,4 тисяч чоловік, що дорівнює населенню такого міста як Рахів, що на Закарпатті.



*Загальна чисельність службовців державної служби та органів місцевого самоврядування.

У 2008 році лише на заробітну плату чиновника кожен працюючий українець повинен був заробити 579 грн., при тому, що середня заробітна плата чиновника  вища ніж середня заробітна плата працюючого на 42,9%, або на 775 грн. (Довідково: середній заробіток у службовців у 2008 році  становив 2581 гривні.)

В цілому у 2000-2008 роках відбувалося постійне зростання чисельності чиновників у розрахунку на 1 тисячу економічно активного населення (населення у віці 15-70 років). З 2000 року навантаження  чиновників на тисячу економічно активного населення зросло з 12,9 до 18,7 у 2008 році, тобто на 5,8 чоловік або на 44,9% за вісім років.

З приходом нової Адміністрації Президента (березень 2010 року) було озвучено цифру скорочення кількості чиновників В Україні на 20%.  При сталій кількості економічно активного та працюючого населення це може означати зниження навантаження на економічно активне населення  до 15 чоловік на 1 тисячу, що для бюджету  може дати економію витрат тільки на заробітну плату близько 200 млн. гривень. При цьому кількість зайнятих у сфері держаної влади і місцевого самоврядування має повернутися до 2002 року.
Однак чи буде  зменшення кількості чиновників  супроводжуватися показниками зростання бюджетної прозорості, економічної свободи, зниження корупції?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]