Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.11.2018 18:19

Зниження податків для стимулювання економіки: досвід Китаю та США

Політичний діяч, PhD in Economics

Питання зміни підходів до оподаткування в Україні назріло давно.

Питання зміни підходів до оподаткування в Україні назріло давно. Нинішня система працює, але її ефективність викликає масу питань. При пошуку оптимальних для України змін в оподаткуванні необхідно буде ретельно вивчити досвід інших країн. І таким досвідом, вартим уваги, може стати ініціатива уряду Китаю або новий податковий закон в США. Керівництво цих країн планує зменшити податки для фізичних осіб, щоб підтримати економіку.

 

За що громадяни КНР не сплачуватимуть податки?

 

Міністерство фінансів та Головне податкове управління КНР розробили план зниження податків для населення. Відповідний документ винесли на громадське обговорення. Планується, що він запрацює з 1 січня 2019 року.

За планом влади Китаю, з оподатковуваної бази для громадян виключать витрати на освіту, медичне обслуговування, підтримку батьків похилого віку, відсотки по іпотеці та інші витрати.

Як повідомляє китайська агенція новин «Сіньхуа», щомісячний розмір відрахувань, що не підпадатиме під оподаткування, складе від 1 до 2 тисяч юанів ($144) в залежності від категорії витрат.

Громадяни, які витрачають гроші на освіту дітей, зможуть відняти від річної оподатковуваної бази 12 тисяч юанів ($1739) на кожну дитину, а також 3,6-4,8 тисячі юанів ($521-695), якщо здобувають освіту самі.

У випадку коли платник податків фінансово підтримує батьків старше 60 років, то неоподатковуваними будуть 24 тисячі юанів ($3478).

Громадяни КНР зможуть не платити податки з 60 тисяч юанів ($8695) витрат на медичне обслуговування.

Крім того, не підлягатимуть оподаткуванню і витрати на оренду житла. Для мешканців невеликих міст ця сума складе 800 юанів, середніх міст – 1 тис. юанів, а великих – 1,2 тис. юанів.

Сімейні пари, які вперше купуватимуть житло зможуть не платити податки з 12 тис. юанів на рік.

У вересні в Китаї підвищили поріг неоподатковуваного щомісячного доходу з 3,5 до 5 тис. юанів.

Тоді прем’єр Держради КНР Лі Кецян заявив, що влада планує надалі йти шляхом зниження податків, щоб таким чином підтримати економіку в умовах торговельної війни з США.

Йдеться про зниження податкового навантаження приблизно на 1% ВВП. Аналітики Nomura підрахували, що такий крок Пекіна збільшить ріст споживчого попиту більш як на 0,2% і призведе до росту ВВП приблизно на 0,1%.

 

Що змінить податкова реформа в США

 

Кроки, які планує зробити Пекін в оподаткуванні, можна порівняти з податковими стимулами адміністрації Дональда Трампа.

Однак в той час, як китайська ініціатива стосується винятково фізичних осіб, республіканці в США готують більш масштабний податковий закон. Американська реформа має охопити як окремих громадян, так і компанії.

Нещодавно президент США заявив про наміри знизити на 10% податок на прибуток для американців з середнім рівнем доходів. Він пообіцяв, що проситиме законодавців проголосувати за таку ініціативу після проміжних виборів до Конгресу, які відбудуться 6 листопада.

В Республіканській партії кажуть про те, що типова американська родина отримає зниження податків на $1182.

Загалом податкова реформа Республіканської партії спрямована на скорочення податків в середньому для всіх груп платників у 2018 році та на 10 років наперед.

Пропонується скасувати податок на успадковане майно. Нині люди, які хочуть після смерті передати гроші або активи, наприклад, своїм дітям або іншим спадкоємцям, зобов’язані сплатити 40% податку. Новим законом пропонують прибрати цей податок на 6 років. В майбутньому хочуть обкладати збором успадковане майно вартістю $10 млн. Нині цей поріг складає $5,49 млн.

Аналітики говорять про те, що податковий закон знизить навантаження найбільше для багатих громадян.

Профільні видання зазначають, що 1% багатого населення США, тобто люди, які заробляють понад $730 тис. отримають скорочення податків на 20%.

Деякі зміни стосуватимуться й спеціального неоподатковуваного рахунку «план 529», на якому збирають гроші на освіту дитини. Гроші з рахунку можна витратити лише на майбутню освіту дитини в коледжі. Автори ініціативи пропонують дозволити сім’ям знімати з рахунку $10 тис. на рік та використовувати їх на освіту дітей в приватних школах.

Крім того, на думку аналітиків, заможні американці, як і раніше, зможуть знизити свої податки, направляючи гроші на благодійність.

Що стосується оподаткування бізнесу, тут пропонують накласти податок за одноразовою нижчою ставкою на зарубіжні активи компаній, які належать США. Це має відбутися в раках репатріації бізнесу та повернення корпоративного прибутку з-за кордону.

 

Українська податкова реальність

Тим часом в Україні основне податкове навантаження тисне на фізичних осіб. В структурі податкових надходжень у 2017 році переважають податок на додану вартість (його частка 38%), акцизні збори (14%), податок та збір на доходи фізичних осіб (22%). Разом з тим акцизний збір, податок на прибуток підприємств, місцеві збори та інші види податків складають в сукупності 25,1%. Тобто три чверті податкових надходжень до бюджету беруть безпосередньо в громадян.

У 2018 році в Україні активізувалися дискусії щодо того, щоб податком на виведений капітал замінити податок на прибуток підприємств. Нині компанії сплачують 18% різниці між виторгом і витратами. Якщо з’явиться новий збір, вони платитимуть 15% з операцій по виведенню капіталу. Ще одна ставка складатиме 20% - з операцій, які прирівнюються до виведення капіталу.

Втім ще зарано говорити про те, якими саме будуть ставки цього податку, оскільки Верховна Рада не взялася за розгляд відповідних змін до законодавства. А відтак і проект Державного бюджету на 2019 рік, який народні депутати схвалили в першому читанні, поки не враховує такі податкові зміни.

Разом з тим керівництво країни не втомлюється говорити про те, що такий податок потрібен, оскільки він стимулюватиме компанії не виводити кошти за кордони, а інвестувати їх в Україні.

Крім того, плануються деякі зміни в спрощеній системі оподаткування для підприємців. А от зміни щодо зборів, які йдуть від фізичних осіб, наразі не обговорюються.

Податкове навантаження є одним із найважливіших економічних показників. Для України майже 40% податків у структурі ВВП – доволі високий показник.

Одне із головних завдань, яке має ставити перед собою уряд – формування умов для росту ВВП.

Знову хочу акцентувати, що в країні, не та ситуація, коли ми можемо дозволити такий високий рівень податкового тиску як на фізичних осіб, так і на підприємців.

Переконаний, що нашій державі варто рухатися шляхом зменшення частки податків у ВВП, щоб таким чином заохотити підприємців інвестувати в економіку, а також збільшити купівельну спроможність і попит на товари серед громадян.

Так, зниження податків на заробітну плату з нинішніх 50% до 25% стало б одним із шляхів збільшення мінімальної зарплати в країні. Ще один шлях - технологічно підняти продуктивність праці. В сукупності ці фактори призведуть до збільшення зарплат і доходів населення, а відповідно - й підвищення купівельної спроможності, що стане одним із двигунів економічного підйому в країні.

 

Те, що планує зробити уряд КНР для підтримки економіки, - незвичний крок. І українській владі варто уважно стежити за тим, до яких результатів він призведе. Адже, якщо Пекіну вдасться досягти мети, заради якої він планує піти на зниження податків, його досвід міг би стати в нагоді українському уряду.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]