Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.02.2022 15:03

Віденський документ – для чого був укладений і чи допоможе він Україні?

Юрист, представник України у Венеційській комісії 2013-2017 роках

Україна терміново скликає зустріч з Росією та всіма державами-учасницями Віденського документа ОБСЄ.

Давайте розберемося що це за Віденський документ та чи змусить він Росію виконувати свої міжнародні зобов’язання?

І Україна, і Російська Федерація - члени ОБСЄ, а це означає, що вони є сторонами великої кількості міжнародних договорів, як держави-учасниці цієї міжнародної організації. Однією із таких угод є Віденський документ від 2011 року.

У вказаному договорі передбачена значна кількість заходів, яка б сприяла посиленню прозорості та довіри у військові сфері між державами в Європі.

Зокрема, йдеться про щорічний обмін між державами-учасницями інформацією про власні війська, чисельність особового складу і  мету його збільшення, якщо таке рішення було прийнято; про види озброєння та техніки, якими володіє держава; місце розташування сухопутних військ в мирний час; обмін відомостями про нерегулярні військові формування, у разі їх створення; про розмір військового бюджету та плани щодо напрямків розвитку озброєння та військової техніки. 

Більше того, Віденський документ покладає на державу обов’язок проводити демонстрацію новітньої зброї, яка надходить на її озброєння, а також передбачено можливість проведення інспекцій та перевірок збройних сил держав-учасниці.

Окрім цього, у п. 16 Віденського документу передбачено, що держави-учасниці будуть консультуватися і співпрацювати у разі будь-якої незвичайної і незапланованої діяльності їхніх збройних сил.

В такому випадку, держава, яка занепокоєна ситуацією, може направити іншій державі, яка вчиняє такі дії, запит про надання роз’яснень, в якому мають бути вказані причини звернення і місце чи район незапланованої військової активності. Відповідь на такий запит має бути надана впродовж 48 год з моменту його отримання.

Окрім цього, передбачено можливість організації зустрічі усіх держав-учасниць договору для обговорення наданої відповіді.

Вказані норми мали б сприяти посиленню миру та безпеки в Європі, за умови, що всі учасниці Віденського документу неухильно будуть їх виконувати.

Однак, для Російської Федерації базовий принцип міжнародного публічного права -  рacta sunt servanda (договори мають виконуватися), нічого не означає.

У квітні минулого року, МЗС України вже направляло до РФ запит на підставі Віденського документа, про надання інформації щодо незапланованої активності її військ поблизу державного кордону України та на тимчасово окупованих територіях України. Однак, РФ відповіла, що такої активності не здійснює.

11 лютого 2022 року МЗС України знову зверталося до РФ про надання роз’яснень щодо її діяльності поблизу кордонів України, однак цього разу Росія взагалі вирішила не відповідати.

Така позиція Росії є черговим доказом того, що вона не збирається виконувати свої міжнародні зобов’язання і жодні домовленості з нею – не варті паперу, на якому вони написані.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]