Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.12.2015 15:24

Китайські перспективи для України

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Про важливість активізації співпраці з Китаєм.

Згадуючи урочисту церемонію святкування 20-річчя вітчизняної Дипломатичної академії не можу оминути проблематику визначення раціональних зовнішньополітичних пріоритетів України.

  Важливо при цьому розуміти, що усі ми сьогодні є заручниками трагічної геополітичної ситуації і змушені вирішувати життєво важливі завдання розвитку Держави в умовах історичного цейтноту і відсутності надії на чарівний порятунок. Його не буде. Все, що ми маємо є в наших руках!

У загальному хорі голосів про безпрецедентну підтримку України західними партнерами ми подекуди забуваємо про інших потужних гравців на світовій арені, співпраця з якими може слугувати швидкому відродженню України. І у цьому контексті слід, насамперед, говорити про Китайську Народну Республіку.

Впродовж останніх десятиріч КНР демонструє високі та стабільні темпи економічного розвитку, що створює сприятливі передумови для значного розширення експортних та імпортних можливостей китайського ринку.

На жаль, сьогодні ми маємо мізерний обсяг залучення китайських інвестицій в українську економіку (24 млн. дол. США) та далекий від вичерпання потенціалу обсяг двосторонньої торгівлі (близько 5,2 млрд. дол. США за січень-жовтень ц. р.).

Більше того, фахівці, яким не байдужа доля українсько-китайських відносин стверджують, що останніми роками «атмосфера» нашого співробітництва погіршилася. Зокрема, громадяни КНР часто зустрічають незрозумілі перепони під час отримання віз для в’їзду в Україну. Таким сином штучно стримується динаміка підприємницької активності та культурних обмінів між нашими державами.

У зовнішньополітичній площині також варто більш активно використовувати природні конфлікти інтересів у співпраці Китаю з Росією, протиріччя у ставленні цих країн до української проблематики.

Ближчим часом третій Президент України Віктор Андрійович Ющенко планує здійснити робочу подорож до КНР. Мета – зміцнення робочих контактів та напрацювання нових зв’язків на перспективу. Матиму честь супроводжувати Президента під час цієї поїздки, після чого поділюся з шановною громадою новинами про її результати та особисті враження. 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]