Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.12.2015 12:38

Захист гідності, честі та ділової репутації фізичної особи

Вказана тема має досить тонке юридичне та суспільне розуміння, яке в сучасному побуті має достатню вагомість та поширеність в практичному застосуванні.

Чинне законодавство не міститьвизначення понять гідності, честі чи ділової репутації, оскільки вони єморально-етичними категоріями й одночасно особистими немайновими правами, якимзакон надає значення самостійних об’єктів судового захисту.

Зокрема, під гідністю слід розумітивизнання цінності кожної фізичної особи як унікальної біопсихологічноїцінності, з честю пов'язується позитивна соціальна оцінка особи в очахоточуючих, яка ґрунтується на відповідності її діянь (поведінки)загальноприйнятими уявленнями про добро і зло, а під діловою репутацієюфізичної особи розуміється набута особою суспільна оцінка її ділових іпрофесійних якостей при виконанні нею трудових, службових, громадських чи іншихобов’язків, {вищенаведенуправову позицію було висловлено в Постанові Пленуму Верховного Суду України від27.02.2009 року № 1}.

Людина, її життя і здоров'я, честь ігідність, недоторканність і безпека визначаються в Україні найвищою соціальноюцінністю {ст.3 Конституції України}.

 Відповідно до ч. 1 ст.275 Цивільного кодексу України (надалі - ЦК України), фізична особа має правона захист свого особистого немайнового права від протиправних посягань іншихосіб. Захист особистого немайнового права здійснюється судом способами,встановленими главою 3 ЦК України, в даному випадку, способом захистунемайнового права відповідно до вищевказаної глави 3 ЦК України, є відшкодуванняморальної (немайнової) шкоди, яка не являється єдиною, а отже, може бутивідшкодована  іншими способами відповіднодо змісту цього права, способу його поширення та наслідків, що їх спричинило цепорушення. До таких спеціальних способів захисту відносяться, наприклад,спростування недостовірної інформації (ст. 277 ЦК України), заборона поширенняінформації, якою порушується особисті немайнові права (ст. 278 ЦК України).

Слід зазначити, що для задоволенняпозову про стягненні моральної шкоди за приниження гідності, честі та діловоїрепутації фізичної особи, (позивач) має обов’язково довести суду в порядку Глави5 Цивільного процесуального кодексу України (надалі - ЦПК) наступні факти:

-        наявність завданої моральної шкоди;

-        протиправність діяння заподіювача такоїшкоди;

-   наявність причинного зв'язку між шкодоюі протиправним діянням заподіювача та вини останнього в її заподіянні;

-    обґрунтованість суми, якою позивачоцінює заподіяну йому шкоду.

Для більш детального дослідження тарозуміння застосування вищенаведених приписів щодо стягнення моральної шкоди,звернемося до судової практики, що наведена в нищевказаних посиланнях:

1. http://reyestr.court.gov.ua/Review/40865313 (стягнуто 20 000 грн);

2. http://reyestr.court.gov.ua/Review/42713762  (стягнуто 1500 грн).

Враховуючи вищенаведене, слід прийнятидо висновку, що судова практика про стягнення моральної шкоди за приниженнягідності, честі та ділової репутації фізичної особи, в різних судових справахносить індивідуальний характер та залежить напряму від обґрунтованості позовнихвимог у тому числі і наданні доказів, в порядку норм Глави 5 ЦПК.


Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи