Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.01.2012 10:01

Порядок введення об’єктів у експлуатацію у 2012 році

Прийняття об’єкту в експлуатацію є однією із основних віх реалізації колективної праці спеціалістів кожної галузі будівельної та обслуговуючої діяльності. Даний акт засвідчує високу кваліфікацію проектантів, підрядників, безпосередніх виконавців та забудов

Прийняття об’єкту в експлуатацію є однією із основних віх реалізації колективної праці спеціалістів кожної галузі будівельної та обслуговуючої діяльності. Даний акт засвідчує високу кваліфікацію проектантів, підрядників, безпосередніх виконавців та забудовників, засвідчує відповідність результатів їх праці вимогам чинного законодавства, високим світовим стандартам та є визначальним фактором для ухвалення рішень інвестиційних проектів.

Юридичний 2011 рік був насиченим на події щодо змін у чинному законодавстві, які прямо визначали шляхи оптимізації підприємництва. В межах порушеної у даній статті тематики знаменним є набрання чинності Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17 лютого 2011 року № 3038-VI та ухвалення компетентними органами відповідних умов прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва (зокрема Постанова КМ України від 13 квітня 2011 р. № 461). Результатом нормативної роботи органів влади є істотне спрощення та оптимізація даної процедури, що на наше переконання, підвищує відповідальність суб’єктів капітального будівництва у дотриманні професійної дисципліни.

Процедура введення в експлуатацію у 2012 році здійснюватиметься за двома окремими напрями, в залежності від категорії складності конкретного об’єкту, що вводитиметься у експлуатацію. Наведемо ситуаційну схему, для спрощення сприйняття:

 

Категорія складності об’єкту

Орган, що здійснює прийняття в експлуатацію

Документи що подаються

Строк процедури

Документ, що посвідчує факт введення об’єкту в експлуатацію

 

 

 

 

 

Об’єкти І-ІІІ категорій складності

Державна архітектурно-будівельна інспекція та її територіальні органи (надалі за текстом «Інспекція») через  дозвільний центр за місцезнаходженням об'єкта

декларація про готовність об'єкта до експлуатації.

Десять робочих днів з дати надходження документу до Інспекції

Зареєстрована декларація про готовність об'єкта до експлуатації.

Об’єкти ІV-V категорій складності

заява про прийняття в експлуатацію об'єкта та видачу сертифіката; акт готовності об'єкта до експлуатації.

Десять робочих днів з дати надходження документів до Інспекції

Сертифікат про відповідність закінченого будівництвом об'єкта (черги, окремого пускового комплексу)

 

Класифікація об’єктів будівництва за категоріями складності здійснюється спеціалізованими проектними організаціями. При цьому, за аналізом декількох роз’яснень Мінрегіонбуд, при визначенні І-ІІІ категорій складності об’єктів, належить керуватись ДБН А.2.2-3-2004 «Склад, порядок розробки, узгодження і затвердження проектної документації для будівництва» у системі із п. 5.1 ДБН В.1.2-14-2009 «Загальні принципи забезпечення надійності і конструктивної безпеки будівель, споруд, будівельних конструкцій і основ». Дещо спрощеною ситуація є при визначенні ІV-V категорій складності, так як Кабінет Міністрів України Постановою від 27 квітня 2011 р. № 557 затвердив Порядок віднесення об'єктів будівництва до IV і V категорій складності.

Знаменним є те, що при реєстрації декларації про готовність об’єкта до експлуатації, Інспекція не здійснює перевірки будівлі, тобто введення в експлуатацію здійснюється за заявочним принципом. Натомість, під час введення у експлуатацію об’єктів категорій ІV-V, здійснюється перевірка таких об’єктів Інспекцією. Перевірка не може тривати більше чотирьох робочих днів. Під час перевірки та розгляду поданих документів, Інспекція наділена правом щодо звернення до державних органів з метою отримання відповідних висновків.

 

Наступне, процес капітального будівництва та підрядних робіт є залежним від природних факторів. Природа систематично визначає підстави виникнення конфліктів, порушення зобов’язань, порушення строків виконання відповідних етапів. Разом з тим, введення у експлуатацію є відповідальним актом що формує ділову репутацію значного кола суб’єктів відносин у будівництві. Відтак, на захист інтересів забудовників, нормативні акти встановлюють наступні умови прийняття у експлуатацію. Так, у разі прийняття об'єкта в експлуатацію в I або IV кварталі строки виконання окремих видів робіт з оздоблення фасадів та благоустрою території можуть бути перенесені, але тільки у зв'язку з несприятливими погодними умовами. Перелік таких робіт і строки їх виконання визначаються замовником, про що робиться відповідний запис в декларації або в акті готовності об'єкта до експлуатації.

 

Для житлових будинків зведених за кошти приватних фізичних осіб та юридичних осіб встановлюються додаткові преференції. Означені споруди, можуть прийматися в експлуатацію без виконання внутрішніх опоряджувальних робіт у квартирах та вбудовано-прибудованих приміщеннях, які не впливають на експлуатацію будинків, якщо це обумовлено договором про будівництво, за умови відповідності їх санітарним, протипожежним і технічним вимогам. Перелік внутрішніх опоряджувальних робіт, без виконання яких можливе прийняття в експлуатацію житлових будинків, визначається Наказом Міністерством будівництва та житлово-комунального господарства від 24 грудня 2008 року № 637.

 

Після прийняття у експлуатацію збудованих об’єктів, на замовника покладаються зобов’язання щодо інформування компетентних органів влади про введення об’єкту в експлуатацію. Замовник зобов'язаний протягом семи календарних днів з дня прийняття в експлуатацію об'єкта:

 

-       подати копію декларації або сертифіката місцевому органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням об'єкта для подання такими органами інформації про прийнятий в експлуатацію об'єкт до органу державної статистики за формами, передбаченими звітно-статистичною документацією;

-       поінформувати державні органи у сфері пожежної та техногенної безпеки про введення в експлуатацію об'єкта.

 

Як випливає із вищенаведеного, процедура прийняття об’єктів будівництва у експлуатацію в 2012 році є максимально спрощеною. Ми щиро сподіваємось, що такі умови істотно збільшать обсяги будівництва у сфері соціального житла за найвищими фаховими та відповідальними засадами.

 

Підготовлено спеціально для журналу « Строительный учет »

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]