Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.06.2021 15:48

Дівчата-тіктокери запустили тренд #BookTok, що стимулює книжкові продажі

Генеральний директор видавництва "Ранок"

Минулого року, додаток для коротких відео TikTok став несподіваним стимулом зростання книжкового ринку в англомовних країнах. Все через тренд #BookTok.

Під таким хештегом на платформі викладають ролики, в яких дівчата і молоді жінки діляться переживаннями щодо прочитаних книг. Про цей феномен #BookTok навіть написала газета The New York Times.

А все розпочалося у першу хвилю локдайну. Нудьгуючи вдома, сестри Мірейлі та Елоді Лі з США створити спільний акаунт у TikTok — @alifeofliterature, — де публікували різноманітні відео з «трейлерами до книжок» під гештеґом #BookTok. Сестри почали ділитися враженнями від прочитаних книжок та власними емоціями. З часом цей тренд поширився серед інших блогерів — вони також почали знімати відео про улюблених авторів та їхні твори. Зрештою блог став дуже популярним і деякі його відео набрали понад шість мільйонів переглядів. І понеслося.

Слідом за сестрами під гештеґом #BookTok промо книзі «Пісня Ахілла» Мадлен Міллер створила 20-річна мешканка Чикаго Айман Саудхарі, яка зняла коротке відео і вкінці навіть розплакалася під враженнями прочитаного твору. Відео триває лише 7 секунд, і у нього 150 тис. переглядів. Хештег #songofachilles, присвячений «Пісні Ахілла», набрав на платформі в цілому 19 млн переглядів. Роман був опублікований у 2012 році і завжди продавався непогано. Але так добре, як після #BookTok промоушену, ніколи. До речі, ця книга у 2021 році отримала престижну літературну премію «Оранж».

«Створювачкою цих роликів не бояться бути щирими і не ховають емоції, коли книги змушують їх ридати, або схлипувати, або кричати від страху, чи в гніві жбурляти їх через всю кімнату. Як результат - божевільні продажі, яких ми раніше ніколи не бачили", - розповіла NYT представниця мережі книжкових магазинів Barnes & Noble Шеннон Девітт.

 У мережі Barnes & Noble вже почали виставляти окремі стелажі для книг, популярних в #BookTok. Видавці та деякі автори, своєю чергою, стали посилати тіктокеркам з великою аудиторією безплатний екземпляри книг, щоб ті зняли про них відео. А найбільш процвітаючі автори вже отримують від видавництв від декількох сотень до декількох тисяч доларів за один пост.

 18-річна мешканка Лос-Анджелеса Селена Велес приєдналася до TikTok минулого року - коли закінчувала середню школу, навчаючись через Zoom. Записувати ролики про літературу вона стала після того, як в коментарях її попросили порекомендувати найсумніші книги. Дівчина сумнівалася, що багато людей захочуть подивитися, як вона розплакалася через книги. Але все ж розмістила відео і пішла обідати з сім'єю. Коли через кілька годин вона перевірила аккаунт, то виявила у ролика 100 тис. переглядів. Зараз у Велес понад 130 тис. Передплатників в TikTok, а видавці безплатно надсилають їй книги ще до того, як вони з'являться в продажу та платять їй за відео.

 Звісно, що TikTok не є очевидним місцем для книжкового промоушену. Але відео, створені його користувачами, стали домінувати в зростаючої ніші під хештегом #BookTok, де користувачі рекомендують книги, записують проміжки часу свого читання. Тут точно є про що задуматися українським видавцям та нашим TikTokерам . Не погана б колаборація вийшла б, авжеж? Вже готовий домовлятися з керівництвом мережі книгарень "Книголенд" про встановлення промо-столику для #BookTok - ТОПів.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]