Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.03.2020 09:33

Про збереження конфіденційності в умовах карантину

Керуючий партнер ЮФ KopotLawyers, співзасновник і керівник сервісу он-лайн перевірки нерухомості Monitor.Estate, адвокат, к.ю.н

Прості правила як зберегти конфіденційну інформацію в домашніх умовах.

Уявімо на секунду, що обидва з подружжя працюють дистанційно з дому в умовах карантину. Мабуть, це уявити не складно, але давайте зануримось у проблему, коли чоловік працює у Mastercard, дружина у Visa або ж Coca-cola і Pepsi Co.

Кожен з них підписував NDA (договір про не розголошення) і суворо дотримувався. Але настав такий час, коли потрібно працювати з дому і кожен чує один одного про що йдеться в його розмовах. Добре коли у вас багатоповерхових заміський будинок або ж двоповерховий пентхаус і ви можете працювати окремо один від одного на різних поверхах.

А що робити, коли у вас одно-двокімнатна квартира? Та ще є діти/дитина, яка все що чує, потім транслює на вулиці, в школі, садочку.

Схоже, таких випадків не дуже багато, коли і чоловік і дружина працюють на конкурентів. Але сьогодні сила силенна адвокатів, юристів, бухгалтерів, аудиторів (перелік не вичерпний) працюють в домашніх умовах і питання конфіденційності для них і їх клієнтів стає дуже гостро. 

І в такій ситуації виникає два питання для роздумів.

1. Як роботодавцю перевірити умови збереження конфіденційності або як забезпечити функціонування цього режиму за межами офісу?     Що робити сумлінному спеціалісту в такій ситуації?

2. Великі корпорації та підприємства, вочевидь, мали би подбати про забезпечення своїх працівників робочими ноутбуками, на яких встановити програмне забезпечення, яке б не давало змогу копіювати, передавати, друкувати інформацію на сторонні прилади, окрім тих, які прописані IP на робочому місці. Крім того, такі компанії полюбляють брати розписки з працівників про те, що вони повідомленні, що їх електронне листування переглядається, а телефоні робочі дзвінки прослуховуються.

Проте, таких заходів безпеки не може собі дозволити малий і середній бізнес. Тому тут важливим є організація роботи з хмарними сервісами з чіткими правилами доступу до файлів та баз даних. При дистанційній роботі важливим є визначити конкретну людину, яка відповідає за ті чи інші документи.

З рештою, при роботі вдома, всі описані заходи можуть не спрацювати, адже вдома значно більше відволікаючих факторів, ніж на робочому місці. Крім того, більшість з вас погодиться, що вдома ми почуваємося в безпеці і, тому, часом нехтуємо простими правилами та порадами, які можуть стати у пригоді.

Працюючи з дому, я б рекомендував дотримуватися common sense правил, які унеможливлять випадкове (неумисне) поширення конфіденційної інформації.

1. При конференц-колах використовуйте навушники. Це забезпечить те, що інформація, яку будуть вам передавати потрапить тільки до вас і ні до кого іншого. Звісно, якщо ви не будете ділитися навушником з вашим партнером.

2. Погодьте час дзвінків з партнером (чоловік/дружина) аби забезпечити вільну кімнату для переговорів. Якщо є діти, то я б це назвав влаштувати «вахтовий метод» зі зміною по декілька годин. Повірте, робота від цього не постраждає, а от ефективність навпаки, адже дедлайни будуть ще ближчими (суворішими).

3. Коли закінчили розмову по відеочату, писати мейл, готувати договір, навіть якщо відлучаєтесь на хвилинку, закривайте ноутбук, який, звісно, має бути запаролений.

4. Не залишайте роздруковані матеріали на поверхні. Краще їх сховати в міні сейф або у шафку з ключиком. Так, принаймні, їх не погризе собака і не розфарбують діти фломастерами і не прочитає партнер.

5. Уникайте конфіденційних розмов за сніданками, обідами та вечерями, коли вся родина поруч.

6. Заведіть правило стукати у двері, коли до вас заходять в кімнату, де ви працюєте.

7. Для пересилки інформації використовуйте тільки перевірені канали комунікації, які мають високий рівень захисту. Не завантажуйте неліцензійні (піратські) ПО, які можуть бути шлюзом зловмисників через ваш комп’ютер до інформації.

Розумію, що при умисних діях по отриманню конфіденційної інформації, вищенаведені поради не допоможуть, але, водночас, зменшать ризик її випадкового витоку. В даній нотатці я не мав наміру говорити саме про умисні дії працівників чи членів їх сімей. Швидше, окреслити або ж нагадати про можливі аспекти випадковості, які можуть трапитися з кожним із нас.

Якщо у вас є власні історії по роботі з конфіденційними даними в домашніх умовах, поділіться, будь ласка. Адже при роботі кожний виходить зі своїх моральних принципів, рівня довіри та меж професійної етики.

Бережіть себе і свої дані. 

Будьте здорові!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]