Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.12.2018 12:38

Незалежна церква – духовна незалежність українців

Екснародний депутат України, професор кафедри політичних наук і права КНУБА, заслужений юрист України, доктор юридичних наук

Безсумнівно, автокефалія вкрай необхідна Україні, адже це нам допоможе ще сильніше дистанціюватися від Росії.

Сьогодні, 15 грудня у «Софії Київській» розпочався Об’єднавчий собор православних церков України. Символічно, що саме сьогодні,  рівно тисячу років тому, відбулося перше богослужіння у Софії Київській. І саме сьогодні, на цьому історичному заході, українські священнослужителі завершать довгий етап дуже важливого для України історичного процесу. Ця подія, безперечно, - подія не лише церковна, але і геополітична.

Українці завжди були волелюбною нацією, любили свободу та завжди сміливо відстоювали свої інтереси й права. І якщо обирати хліб чи свободу, то український народ завжди обере свободу, і особливо цей показник незалежності  отримав підживлення після Революція Гідності. Прагнення до свободи ніколи не ставилось у нас під сумнів.

І  зараз саме той час, коли  українцям потрібно об'єднатися. Ми маємо відкинути всі амбіції, адже інтерес у всіх нас один – це український інтерес, інтерес нації, інтерес нашої культури і духовності. Бо саме незалежна церква – це духовна свобода українців, і це ще один  шлях посилення незалежності  України.

Безсумнівно, автокефалія вкрай необхідна Україні, адже це нам допоможе ще сильніше дистанціюватися від Росії. І  це важливо для кожного українця. Стаючи істинно незалежним, українське православ'я багато в чому витісняє Росію зі сцени. Це не лише злам, це зміна парадигми розвитку православ'я, і не лише українського. Тому ця тема не може не хвилювати українців, навіть далеких від релігії, адже ми сотні років йшли до цього, і тисячі людей загинули заради цього. Україна — освячена Святим апостолом Андрієм земля, яка має історичне право і на свою незалежну церкву. І це ще одна об’єднавча ідея, яка,  безумовно, об’єднає українців усього Світу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]