Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.04.2019 23:06

Редевелопмент у ряді європейських країн, як привабливий напрямок для інвестицій

Керуючий партнер CEI

Чому українським інвесторам варто придивитись до проектів редевелопменту у Європі.

Це один із ефективних способів перепрофілювання не затребуваних обєктів нерухомості у затребувані. Їх подальше раціональне використання. У більшості випадків, це в минулому офісні приміщення, які перепрофілюються у квартири та апартаменти.

Практично, придбавається обєкт нерухомості, здійснюється його ремонт та його подальший продаж. Найбільш затребуваний редевелопмент на ринку великих європейських міст та столиць.

Чому редевелопмент популярний серед інвесторів?

Інвестиції в ці проекти достатньо прибуткові та швидко окупляться. Редевелопмент все більше набирає популярності в багатьох європейських містах. Чому?

По-перше, є великий попит серед жителів лофтів – а це, як правило, успішні бізнесмени, прогресивні студенти та молодь. Саме вони зацікавлені у житлі рядом з місцем роботи, у більшості випадків, у центрі міста.

По-друге, чистий прибуток на вкладений капітал за мінусом валових витрат та відрахувань в такі об'єкти може скласти від 12 до 20 %.

Чи варто іноземцям-нерезидентам, в тому числі українцям, інвестувати у проекти редевелопменту у Європі. Вважаю, так варто. На мій виключно субєктивний погляд, у 2019 році я би виділив такі найбільш перспективні європейські міста для інвестицій у проекти з добавленою вартістю:

-         Лісабон

-         Берлін

-         Афіни

-         Мадрид

Особливо варто виділити ринок нерухомості у Німеччині. Тому що це ринок продавця! І останні роки спостерігається дефіцит житла в країні. Фактично, продавці та місцеві маклери задають тон ринку нерухомості. А ринок нерухомості в країні достатньо привабливий і характеризується такими важливими позитивними критеріями:

-         висока ліквідність нерухомості

-         доступне фінансування, кредитна ставка по іпотечних кредитах для нерезидентів складає лише до 2 % річних

-         дуже великий попит на орендне житло по всій країні в цілому

 Основні плюси в проектах редевелопменту

- отримання добавленої вартості за рахунок проведеного ремонту обєкту нерухомості, та як результат високий прибуток по проекту

- короткий термін інвестування, як правило до 6 місяців (іноді до 1 року)

- в залежності від реалізованої реновації, проект може генерувати підвищений дохід з оренди (для прикладу, з одного чи окремих приміщень, може утворитись декілька чи багато квартир, що загалом принесуть більше доходу)

- можливість інвестувати в проект повністю всією сумою, або разом з іншими інвесторами (краудфандинг)

 Основні мінуси в проектах редевелопменту

- перш за все, це перевищення кошторису підрядною будівельною організацією

- є ризик, що після реновації може не відповідати санітарно-технічним нормам (а без цього обєкт не буде введений в експлуатацію)

- можливий ризик продажу обєкту нерухомості по не запланованій ціні

- затягування термінів здачі в експлуатацію об’єкта

З організаційно-правових аспектів та перспективних варіантів інвестування в проекти редевелопменту, звертайтесь за індивідуальною консультацією.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]